iklan..

Wednesday, 17 October 2012

mencari hala tuju hidup.....

Assalamualaikum..

saya sekarang dilanda kekacauan hati dan minda dek kerana memikirkan hala tuju hidup.Walaupon saya degree holder of accounting tapi still tak taw nak pilih kerjaya yg cmna.kadang2 hati ni mcm berbelah bagi samada nak sambung blaja atau kerja.

ok saya bukanlah sorang yg choosy sgt pasal nk pilih kerjaya.tapi disebabkan weakness yg terbesar iaitu tak fluent english tu yg lack of confidence tu.kalo apply kerja je msti 1st choice ushar dulu company yg main language dia bahasa melayu.tapi mana ada oii..except kalo audit firm melayu.tapi masalahnya sekarang ni saya ni kalo ley taknak kerja yg relate ngn audit.serius weyh kadang2 sy rasa sy ni memilih n banyak sangat prinsip dats y sampai sekarang still xde kerja.cari kerja plak dekat2 umah je.dah la umah sy ni hulu giler..kerja pon for sure susah nak dapat.n sy cuma akn pergi jauh kalo dpt kerja gov.bukan sy xdapat interview.ada jeeee..tapi kalo yg call tu cina yg speking cair nk mampos memang saya tolak.abes cmna nak dapat?huhu.

bulan lepas for the 1st time sy dapat interview kt kilang kt area Kuala Ketil,Kedah.kira dekat r ngn umah.1st time g interview rasa mcm diri ni bukan degree holder,broken gler kot english dek kerana nervous. sy memang tak dapat nk control neves dalam diri..memang mula2 speking hancuss kot..tapi lepas 10 min ckp omputeh lancar cket r.sy bersyuko gak dapat praktikal kt international company sbb ley la speking cket2.kalo nak compare kn sy time study dlu ngn sy lepas abes prktikal kira skrg ok la..dulu time blaja lg worse kot sampai xley speking langsung kalo xde text kt tangan.so,walaupon org len judge sy stil lack of english communication,tapi sy dapat kepuasan diri n perlu mengaku sy da maju sikit.

saya masih berperang dengan diri sendiri..mak nak suruh sambung amek DPLI.kira mak suka sy jadi cikgu.tapi saya xminat jadi cikgu..ayah lak suruh sy sambung master.saya ada gak r keinginan ke arah tu..tapi pada masa yg sama sy nak gak kerja dulu tolong mak ayh.sy kalo boleh nak kerja government.itu keinginan dan impian wat masa sekarang.

apa2 pon isnin ni penentuan...hopefully Allah permudahkan segalanya.Hanya Dia yg tahu dan Dia lah perancang yg terbaik.mungkin ada hikmah disebalik kesusahan sy sekarang.cuma xtaw lagi hikmah yg cmna yg sy bakal dapat.sy akan terus berusaha..insyaAllah.


Sunday, 14 October 2012

entry rindu kt seseorang.............

Assalamualaikum...

jangan salah faham lak sebenarnya entry ni khas ditujukan kepada housemate sy merangkap akak kesayangan..siapakah gerangan yg buat hatiku diselebungi kerinduan itu???tak lain dan tak bukan jeng jeng....................................

taraaaaa..ni lah dia..my cuties kak saadiatul mahfuzah....aka kak fuzah..


cyesly sy bersyuko sgt dpt sewa umah kt Desa Universiti,sungai dua penang sbb ditemukan dgn housemate2 yg baik2 especially kak fuzah.ok apa yg membuatkan sy rasa kak fuzah ni begitu istimewa sgt mungkin disebabkan dia sorang yg matang, suka bagi nasihat dan motivasi kat saya..then,di saat sy susah n memerlukan teman utk luahkan rasa hati yg terpendam,dia selalu ada.yg paling penting sebab kitowang sekepala..kaki jalan,kaki makan laksa,ayaq tebu,speaking kedah piowww2 punya.so rasa tak kekok la.

tapi sekarang sy da jaooo terpisah dengan kakfuzah..sebabnya sy dah tak tinggal di sana lagi since 22 September lps..huhu..mak panggil balik dok umah jadi maid tak berbayar..huhu.tapi pengalaman idop di penang bersama kakfuzah n housemate2 yg lain mmg suatu pengalaman n memori yg indah actually.pengalaman yg membuatkan sy makin matang n tabah dalam kehidupan yg penuh dgn pancaroba ni..auuuwww ayat xley blah..hehe..

serius rindu sgt kt kak fuzah...rindu nak g pasar malam,queensbay,Bukit Jambul,tesco sesama..kan best kalo sy dpt stay sana terus dalam erti kata lain sy dapat sambung tempat praktikal dulu...huk bila difikirkan janji yg dibuat oleh mereka2 itu rasa macam nak hapuskan semua memori2 indah tme praktikal.tapi apa guna nak dendam bagai..tak dapat sesen pon..InsyaAllah rezeki ada di mana2..n Allah dah tentukan yg terbaik untuk hambaNya.ok da lari topik ni...

kepada kakfuza yg mungkin takkan baca blog ina ni,diharapkan semoga kakfuzah dapat housemate yg terbaik..semoga kakfuzah dapat habiskan master dgn sempurna.InsyaAllah konvo kakfuzah ina p..hehe

akhir kata lebiu so much.....





Saturday, 13 October 2012

Konvo sudehhhh...

Assalamualaikum..

Isnin Selasa Rabu Khamis..Jumaat...Sabtu makanya sudah 6 hari konvo sy berlalu.penatnya adohai sampai skrg masih terasa.huk.Alhamdulillah.............walaupun sy trpaksa hadapi masalah kasut yg xlayak masuk dalam dewan utk terima scroll tapi sy dapat setel sendiri.

lagumana sy setelkan masalah kasut?
berlari ke mall uum lah..p beli kasut hitam belegam yg depa nak sangat tuh..

kasut pe yg sy pakai smpai xley masok dwn tu?
mai nk habaq....sy pkai kasut hitam bertutup tp de garis putih..depa tak habaq pon dlm buku panduan kena pkai kasut hitam sume..ni la kes naya namanya oi..

perasaan time tu....
nanges kuat2 sepanjang jalan ke mall(ada sy kesah??)...risau takot xley nek ats stage..kesian kt mak ayh datang jao2 semata2 nak tengok anak amek ijazah.sume perasaan mix together gaul2 sebati sampai ley wat cream puff...

nasihat kepada bakal graduan...
plisss la beli kasut berkaler hitam sume supaya korg ley enter dlm dwn utk terima scroll..toksah la beli yg glemer2 o gojes sgt tkot de mslh cm sy..huhuk..

Sy anggap masalah tu adalah cabaran dan dugaan yg diberikan olehNya.sy terima dengan hati terbuka.yang paling penting saya boleh nek ats stage terima ijazah............yeay ijazah sarjana muda perakaunan dengan kepujian kelas dua atas..terima kasih mak ayah..hadiah ni utk kalian..agak sedih sebab my Love xdpt dtg..huhu..(kenapa la dpt keje tme org nk knvo???=(  )

lepaih ni penin pasal keja lak..Ya Allah percepatkanlah rezekiku..dimanakah rezekiku??

ok tamo sedih2.......

jom2 tgk gamba2 di hari bahagia sy itu..


berkerut2 muka tahan panaih..

this is for both of u mak ayah....

Muka bahagia KAMI

FREEDOM!!!!



Yeah done! finally I'm degree holder..