iklan..

Sunday, 2 September 2012

part time di cosway!

Assalamualaikum.............

emmm patut lagi ke sy ckp 'part time di cosway' sedangkan sy sudah tidak bekerja lagi di situ..teheee..patut sy letak ex-part time di cosway ye dak..wakaka..

ok mengimbau kembali detik2 'manis' 2nd September 2012 bersamaan 15 syawal 1433h n sehari selepas berlangsungnya harijadi sy yg biasa2 aje tu..b4 tu nak cita dulu laa mcm mana sy boleh terr--mintak kerja kt cosway sg dua,penang dalam tesco extra itu.actually I'm looking for part time job since 31 august ritu.baru je kot.haha..time tu akak housemate ajak p tesco beli barang dapo..sambil2 tu boleh la hang jengok2 vacancy dalam tesco tu haaa bak kata kakfuza aka my lovely housemate itu..=) banyak kot vacancy dalam tu.antaranya maxis center, kedai baju, first lady,cosway n tesco sendiri pon nak amek org.tapi selepas balik berbincang dengan kakfuza,I came out with 2 choices which are cosway n maxis center.tapi hati ni lebih terpikat dengan maxis broadband.makanya selepas usai solat zohor, sy terus berjalan kaki lelaju nak p minta kerja kt maxis center. sampai je situ sy terus tanya 'kak,kt sini ada vacancy lg x?'tanya sy yg bajet muda padahal 'kak'dekat kaunter tu lbh muda dr sy kot..wahaha..'emm camni la dik, adik kena isi borang dulu' kata kakak muda itu.sy pon isi lelaju dengan perasaan hepi nak mampos sambil menipu qualification yg sebenar.tapi rasa tak sedap hati sebab sy ni sorang yg jujur orgnya..=)ingatkan nak dapat terus (=_=)" rupanya kena tunggu dorg call.damn!

keesokkan harinya sy masih bersemangat tegar utk mencari kerja utk mencari sepinggan nasi di muka bumi penang ni..hukhuk..mangsa yg seterusnya ialah cosway yeay.minta sekali je terus dapat tanpa perlu isi pape borang.balik dengan senyuman yg xberapa panjang lebar sangat sebab soknye tu kena kerja.=( sy minta hari isnin..=(((( cite sal gaji dulu...gaji dia basic RM700.tapi kalo sy pndai recruit org mksudnya boleh persuade org jd member cosway,dapat la komisen lbh cket an..kalo dapat 6 org dia akan bayar RM4. n kalo cosway dapat untung lebih dalam bulan tu dapat la RM100 extra.tapi kerja kt cosway tokley malas2..kena buat oT tiap2 hari satu jam dibayar RM4.cem bes je an......=)))) ok start kerja pukul 9.30-6.30pm..ada dua shif taw..satu shif lg kol1.30-10.30pm.tapi disebabkan cosway kekurangan pekerja,jadi kitowg kena kerja dari kol9.30 til 10.30 everyday.no excuse keh..Y_Y memula sy rs ok kot memandangkan kalo balik rumah pon bukan de pape kerja nk buat pon kan..boleh la cari duit lebih wt belanja konvo.tapi..........................susahlah..

semalam sy start kerja dekat kol10 jgk..senior suh sy sapu sampah n mop lantai.ok senang je..tehee..then duduk melengung (termenung) kt kaunter sebab takde customer lagi.ok syiok..lalala..tapi tme lunch da ramai org..non-stop.sy yg terkial2 tak pernah kerja cashier memang terkapai2 kot.pstu ada sorang customer tu marah sy sebab lambat.dia cakap cenggini r "awk ni boleh buat ke tak?bolah panggil orang lama x?"tacing aw..tapi sy still cool and act like nothing happen.kesengsaraan bertambah bila sy kena jd macam promoter lak..produk ni bagus..gincu ni ok..bedak ni lbh better..padahal sy xtaw mende pon pasal produk cosway..kosong..plus sy ni bukan lah hebat bercakap..tapi hebat bab nk kutuk or kritik orang..wakaka..(ni mak yg cakap) bayak lagi la..as a conclusion, sy rs kerja ni memang tak kena dengan jiwa sy langsung2222..better I quit..sebelum sy blah sy sempat la dapat baju cosway yeay..

**tengah sdey ni sbb baru dapat call suh pegi interview tapi terpaksa kena tolak sbb jaoo n xde transpot sndri..yg lbh sdey bila cina tu tanya 'u can come or not..if not we don't want to wasting our time for waiting' sy tny bila interview tu? dia ckp "today!"what the...gila ke ape..n cina tu kerek seyh..sdey sdey..***

p/s: tanak uplod gamba sebab sedih..=(




No comments:

Post a Comment