iklan..

Tuesday, 18 December 2012

Finally!!!

Assalamualaikum...

walaupun mata dah mengantuk sangat tahap maksimum,tapi still nak update blog..sebab nak cite a gud news..

Alhamdulillah..finally Allah dah memakbulkan doaku..sekarang sy sudah jadik org kay-el uollzz..akhirnya rezkiku btol2 di bidang yg paling sy benci tme universiti dulu..serius tak sangka ley terjun ke dunia audit..
I had no choice..mesti tempuhi bidang yg mencabar n stress ini utk melangkah lebih jauh..acewah ayat xley blah kn..tapi btol la sy ckp tu...bukan senang utk senang dan bukan susah untuk susah..harus sacrifice byk benda utk memperoleh sesuatu yg diingini..

I start my 1st job at Saifudin & co..staf sume best,tapi bos xberapa nak bes..haha..bosss mana yg best ce habaq mai kt ceq..redha jela yep!

Sekarang sy dah pandai naik LRT taw..ada sesape nk heran ke..hahaha..psss tapi kan cam nak tergelak je bila pegi audit kt tempat client n dorang cakap ktowg auditor..tetiba terdetik bangga n quite weird di situ..n in the same time fikiran melayang kepada cita2 asalku! n I just realize that..........oh noeeee dis is not my truely ambition...hukhukhuk..tapi itulah pekerjaanku sekarang..uwaaaa

p/s:tapi dah kerja seminggu ni rasa best lak wat audit..perasaan apakah ini????????

Tuesday, 6 November 2012

23..bukan untuk mengejar cinta tapi cita2..

Assalamualaikum..

kalau orang lain tulis blog time dorang epy,tapi sy suka nuleh blog time stress..

ok personally,bila dah berumo 23 ni sy rasa perasaan nak bercintan cintun ni kureeeeng cket.mybe I already find one.tapi tu pon tak sure sebab jodoh di tangan Allah kan.bercinta bagai nak rak pon,kalo dia bukan diciptakan untukku cewaaah so makanya bukan jugak la kn.maybe ada yg lebih baik.who knows..tapi kalo dia jodohku alhamdulillah..pembaziran yg telah dibuat bertahun2 lamanya berbaloi..yela pembaziran le abes duit beli topup,beli hadiah besday,tambang nak g dating,belanja,tgk wayang lagi sume tu kena kira okeh..wah kalo tak bercinta mesti duit saya sudah berkepuk2 sekarang..wahaha..


serius sekarang dalam fikiran cuma fikir kerjaya..kerja yg lagu mana yg bakal sy dapat.mampukah sy untuk bekerja sedangkan experience dlm accounting kurenng...huh..penat hari2 asyik memikirkan masa depan yg tah cerah or gelap.setiap hari berdoa yg terbaik untuk diri sendiri.berusaha setakat mampu.

interview......sy amek je nasihat dari kawan supaya pergi setiap interview.bila pergi banyak interview,kita akan lebih yakin dan boleh expect soalan apa yg bakal ditanya.just prepared urself.n secara tak langsung dapat hilangkan rasa neves tu.so sekarang ni asek turun naik KL pon selagi duit ada,sy belasah je.n kadang2 balik dr interview down n giveup.takpe yang penting kena cekalkan hati dan tak putus2 berusaha sampai berjaya.

cinta...datang dan pergi..kadang2 sy fobia bila dengar kawan2 sendiri putus cinta padahal dah dekat 7 tahun bercinta..cuba bayangkan..sepatutnya bila relationship yg dibina sebegini lama pasangan akan sesama faham antara 1 sama lain.ni tak ada je pihak sana ambik kesempatan bina hubungan yg lain.rasa membazir lak couple lelama but end up pasangan curang.saya harap benda ni tak berlaku pada sy.tapi kalo ditakdirkan,sy xley nak cakap apa..redha tanpa rela boleh ke cmtu?hehe

bagi sy sekarang masanya untuk mengejar cita2....balas budi mak ayh walaupon memang takkan terbalas pon.at least dapat membahagiakan mereka.enough for me..cinta juga penting..tapi berpada2 lah.yg penting selalu ingat bahawa Allah telah tentukan yg terbaik bagi setiap hambaNya.berusaha dan bertawakal kepadaNya.insyaAllah kejayaan dan kebahagiaan adalah milik kita.amin.

Wednesday, 17 October 2012

mencari hala tuju hidup.....

Assalamualaikum..

saya sekarang dilanda kekacauan hati dan minda dek kerana memikirkan hala tuju hidup.Walaupon saya degree holder of accounting tapi still tak taw nak pilih kerjaya yg cmna.kadang2 hati ni mcm berbelah bagi samada nak sambung blaja atau kerja.

ok saya bukanlah sorang yg choosy sgt pasal nk pilih kerjaya.tapi disebabkan weakness yg terbesar iaitu tak fluent english tu yg lack of confidence tu.kalo apply kerja je msti 1st choice ushar dulu company yg main language dia bahasa melayu.tapi mana ada oii..except kalo audit firm melayu.tapi masalahnya sekarang ni saya ni kalo ley taknak kerja yg relate ngn audit.serius weyh kadang2 sy rasa sy ni memilih n banyak sangat prinsip dats y sampai sekarang still xde kerja.cari kerja plak dekat2 umah je.dah la umah sy ni hulu giler..kerja pon for sure susah nak dapat.n sy cuma akn pergi jauh kalo dpt kerja gov.bukan sy xdapat interview.ada jeeee..tapi kalo yg call tu cina yg speking cair nk mampos memang saya tolak.abes cmna nak dapat?huhu.

bulan lepas for the 1st time sy dapat interview kt kilang kt area Kuala Ketil,Kedah.kira dekat r ngn umah.1st time g interview rasa mcm diri ni bukan degree holder,broken gler kot english dek kerana nervous. sy memang tak dapat nk control neves dalam diri..memang mula2 speking hancuss kot..tapi lepas 10 min ckp omputeh lancar cket r.sy bersyuko gak dapat praktikal kt international company sbb ley la speking cket2.kalo nak compare kn sy time study dlu ngn sy lepas abes prktikal kira skrg ok la..dulu time blaja lg worse kot sampai xley speking langsung kalo xde text kt tangan.so,walaupon org len judge sy stil lack of english communication,tapi sy dapat kepuasan diri n perlu mengaku sy da maju sikit.

saya masih berperang dengan diri sendiri..mak nak suruh sambung amek DPLI.kira mak suka sy jadi cikgu.tapi saya xminat jadi cikgu..ayah lak suruh sy sambung master.saya ada gak r keinginan ke arah tu..tapi pada masa yg sama sy nak gak kerja dulu tolong mak ayh.sy kalo boleh nak kerja government.itu keinginan dan impian wat masa sekarang.

apa2 pon isnin ni penentuan...hopefully Allah permudahkan segalanya.Hanya Dia yg tahu dan Dia lah perancang yg terbaik.mungkin ada hikmah disebalik kesusahan sy sekarang.cuma xtaw lagi hikmah yg cmna yg sy bakal dapat.sy akan terus berusaha..insyaAllah.


Sunday, 14 October 2012

entry rindu kt seseorang.............

Assalamualaikum...

jangan salah faham lak sebenarnya entry ni khas ditujukan kepada housemate sy merangkap akak kesayangan..siapakah gerangan yg buat hatiku diselebungi kerinduan itu???tak lain dan tak bukan jeng jeng....................................

taraaaaa..ni lah dia..my cuties kak saadiatul mahfuzah....aka kak fuzah..


cyesly sy bersyuko sgt dpt sewa umah kt Desa Universiti,sungai dua penang sbb ditemukan dgn housemate2 yg baik2 especially kak fuzah.ok apa yg membuatkan sy rasa kak fuzah ni begitu istimewa sgt mungkin disebabkan dia sorang yg matang, suka bagi nasihat dan motivasi kat saya..then,di saat sy susah n memerlukan teman utk luahkan rasa hati yg terpendam,dia selalu ada.yg paling penting sebab kitowang sekepala..kaki jalan,kaki makan laksa,ayaq tebu,speaking kedah piowww2 punya.so rasa tak kekok la.

tapi sekarang sy da jaooo terpisah dengan kakfuzah..sebabnya sy dah tak tinggal di sana lagi since 22 September lps..huhu..mak panggil balik dok umah jadi maid tak berbayar..huhu.tapi pengalaman idop di penang bersama kakfuzah n housemate2 yg lain mmg suatu pengalaman n memori yg indah actually.pengalaman yg membuatkan sy makin matang n tabah dalam kehidupan yg penuh dgn pancaroba ni..auuuwww ayat xley blah..hehe..

serius rindu sgt kt kak fuzah...rindu nak g pasar malam,queensbay,Bukit Jambul,tesco sesama..kan best kalo sy dpt stay sana terus dalam erti kata lain sy dapat sambung tempat praktikal dulu...huk bila difikirkan janji yg dibuat oleh mereka2 itu rasa macam nak hapuskan semua memori2 indah tme praktikal.tapi apa guna nak dendam bagai..tak dapat sesen pon..InsyaAllah rezeki ada di mana2..n Allah dah tentukan yg terbaik untuk hambaNya.ok da lari topik ni...

kepada kakfuza yg mungkin takkan baca blog ina ni,diharapkan semoga kakfuzah dapat housemate yg terbaik..semoga kakfuzah dapat habiskan master dgn sempurna.InsyaAllah konvo kakfuzah ina p..hehe

akhir kata lebiu so much.....





Saturday, 13 October 2012

Konvo sudehhhh...

Assalamualaikum..

Isnin Selasa Rabu Khamis..Jumaat...Sabtu makanya sudah 6 hari konvo sy berlalu.penatnya adohai sampai skrg masih terasa.huk.Alhamdulillah.............walaupun sy trpaksa hadapi masalah kasut yg xlayak masuk dalam dewan utk terima scroll tapi sy dapat setel sendiri.

lagumana sy setelkan masalah kasut?
berlari ke mall uum lah..p beli kasut hitam belegam yg depa nak sangat tuh..

kasut pe yg sy pakai smpai xley masok dwn tu?
mai nk habaq....sy pkai kasut hitam bertutup tp de garis putih..depa tak habaq pon dlm buku panduan kena pkai kasut hitam sume..ni la kes naya namanya oi..

perasaan time tu....
nanges kuat2 sepanjang jalan ke mall(ada sy kesah??)...risau takot xley nek ats stage..kesian kt mak ayh datang jao2 semata2 nak tengok anak amek ijazah.sume perasaan mix together gaul2 sebati sampai ley wat cream puff...

nasihat kepada bakal graduan...
plisss la beli kasut berkaler hitam sume supaya korg ley enter dlm dwn utk terima scroll..toksah la beli yg glemer2 o gojes sgt tkot de mslh cm sy..huhuk..

Sy anggap masalah tu adalah cabaran dan dugaan yg diberikan olehNya.sy terima dengan hati terbuka.yang paling penting saya boleh nek ats stage terima ijazah............yeay ijazah sarjana muda perakaunan dengan kepujian kelas dua atas..terima kasih mak ayah..hadiah ni utk kalian..agak sedih sebab my Love xdpt dtg..huhu..(kenapa la dpt keje tme org nk knvo???=(  )

lepaih ni penin pasal keja lak..Ya Allah percepatkanlah rezekiku..dimanakah rezekiku??

ok tamo sedih2.......

jom2 tgk gamba2 di hari bahagia sy itu..


berkerut2 muka tahan panaih..

this is for both of u mak ayah....

Muka bahagia KAMI

FREEDOM!!!!



Yeah done! finally I'm degree holder..




Thursday, 27 September 2012

menyebok di konvo usm..tehee

Assalamualaikum..

Akhirnya impian sy untuk menghadiri  konvo my love tercapai..alhamdulillah..yela kitorang kan from different u..so perasaan konvo tu lain macam sikit..walaupon dia yg konvo tapi penatnya aduhai nye pon berjangkit dekat sy sekali..hoho..actually penat wat sendiri..lalala~

konvo dia diadakan Jumaat lepas bersamaan 21.09.12 kol 3.30 ptg.siyesly konvo kalo hari jumaat memang sebok sangat....nak nak petang lak kan..kalo graduan pempuan tahan lagi la..nak mekap bape jam pon xpe..tapi kalo lelaki memang komfem penat.nasib baik dorang jenis yang tak mekap cem pempuan an an..haha..main sarung je baju suar sume then pkai jubah..siap.....

lagi satu kalo konvo petang xkesah la hari apa pon mmg rugi..sebabnya masa tu macam mencemburui kita sekejap je rasa..yela kuar dewan dah pukul berapa,sempat snap gambar sikit tetiba dah gelap.tu belum kira lagi kalo hari hujan..acane tu???lagipon parents yg jauh2 mesti sebok nak balik awal.ada yg tak sempat snap gambar.=(

bila dah ada pengalaman menyebok kt konvo usm baru rasa risau.konvo sekali seumo hidup bagi budak matrik la..kalo ada yg pasang angan2 nak sambung master xpela..xdela rasa pape..tapi sy nak gak merasa kemeriahan konvo wat kali pertama n myb yg terakhir dengan parents n kengkawan.bukan senang nak dapat ijazah oiiiii..bersengkang mata siang malam nak nak time nak exam..seksanya Allah je yg taw.

pape pon konvo usm memang best.tapi kalo nak compare pesta konvo usm ngn uum,uum lebih best kot..hehe..bukan nak banggakn uum,tapi pesta uum lagi besar..apa yg lebih penting, my love selamat berkonvo dengan hepinye..yeay!

p/s:my big day convocation is around the corner...siyes excited weyhh..hopefully takde pape halangan..terutama masalah banjir..Ya Allah pliss protect us..sama2 lah kita berdoa yep.

sedikit gambar yg sempat di snap oleh saya..peace....V


Graduan yg tido...tehee


Wajah bahagia mereka.....

fighting for L..L is what??

Assalamualaikum..




Alang2 sy still menganggur,lebih baik sy berusaha untuk improve kn diri sendiri kn..improve dr segi apakah?yaaa memandangkan sy ada byk sgt weaknesses so sy try 1 persatu utk improve kn dri supaya jadik yg lebih baik.weakness yg pertama ialah sy xde sebarang lesen lg................huhu sedih...bukan dulu tak pernah amek tapi sebab xde keyakinan diri n disebabkan kekangan masa,jadi L yg da dpt dulu burn begitu saja (wat abes duit mak ayah jew)..ciyes dulu sy xdela loser giler cam sekarang..dulu boleh je g pekan sendiri tanpa susahkan mak ayah..boleh je merempit g sekolah sendiri..tapi sekarang nak pegang moto pn takot..kenapa sy jd cenggini?????=(

so sekarang la masanya untuk buat semula dari asal. g dengar kursus KPP selama 5 jam yg membosankan huk..n membaca semula buku undang2 untuk ujian undang2 minggu depan insyaAllah.dulu sy amek ujian undang2 ni dua kali taw..repeat balik 2kali taw taw..sebab pemalas giler nak baca bende alah ni..bosan  n mengantok takyah habaq lah oi..bila fikir2 balik memang membazir giler duit mak ayh sndri..

sekarang even mengantok nak mampos,sy gagahkan diri sndri baca buku tu.nasib baik JPA bagi elaun time praktikal dulu boleh lah amek sekali lagi.kalo nak harapkan duit elaun company n biasiswa JPA mmg tak mampu kot..time kasih JPA ku cayunk..JPA tanak bagi sy kerja kew??sy tanam anggur je nih kat umah.tehee..

so conclusion yg boleh dibuat ialah jangan membazir duit mak bapak korang..jangan jadi macam sy.kalo da amek L tu jangan tunggu lelama nanti jadi malas..bila malas,burn gitu je duit yg dah dilaburkan..n yg lebih baik amek siap2 lepas SPM..sebab bila dah tua2 cam sy ni lagi rasa malas plus segan dowhhh..bila dah ada lesen awal,nk cari kerja senang..mintak je ktne pon takde masalah..

p/s:doakan saya cepat dapat L n cepat dapat kerja for sure..insyaAllah.




Sunday, 2 September 2012

part time di cosway!

Assalamualaikum.............

emmm patut lagi ke sy ckp 'part time di cosway' sedangkan sy sudah tidak bekerja lagi di situ..teheee..patut sy letak ex-part time di cosway ye dak..wakaka..

ok mengimbau kembali detik2 'manis' 2nd September 2012 bersamaan 15 syawal 1433h n sehari selepas berlangsungnya harijadi sy yg biasa2 aje tu..b4 tu nak cita dulu laa mcm mana sy boleh terr--mintak kerja kt cosway sg dua,penang dalam tesco extra itu.actually I'm looking for part time job since 31 august ritu.baru je kot.haha..time tu akak housemate ajak p tesco beli barang dapo..sambil2 tu boleh la hang jengok2 vacancy dalam tesco tu haaa bak kata kakfuza aka my lovely housemate itu..=) banyak kot vacancy dalam tu.antaranya maxis center, kedai baju, first lady,cosway n tesco sendiri pon nak amek org.tapi selepas balik berbincang dengan kakfuza,I came out with 2 choices which are cosway n maxis center.tapi hati ni lebih terpikat dengan maxis broadband.makanya selepas usai solat zohor, sy terus berjalan kaki lelaju nak p minta kerja kt maxis center. sampai je situ sy terus tanya 'kak,kt sini ada vacancy lg x?'tanya sy yg bajet muda padahal 'kak'dekat kaunter tu lbh muda dr sy kot..wahaha..'emm camni la dik, adik kena isi borang dulu' kata kakak muda itu.sy pon isi lelaju dengan perasaan hepi nak mampos sambil menipu qualification yg sebenar.tapi rasa tak sedap hati sebab sy ni sorang yg jujur orgnya..=)ingatkan nak dapat terus (=_=)" rupanya kena tunggu dorg call.damn!

keesokkan harinya sy masih bersemangat tegar utk mencari kerja utk mencari sepinggan nasi di muka bumi penang ni..hukhuk..mangsa yg seterusnya ialah cosway yeay.minta sekali je terus dapat tanpa perlu isi pape borang.balik dengan senyuman yg xberapa panjang lebar sangat sebab soknye tu kena kerja.=( sy minta hari isnin..=(((( cite sal gaji dulu...gaji dia basic RM700.tapi kalo sy pndai recruit org mksudnya boleh persuade org jd member cosway,dapat la komisen lbh cket an..kalo dapat 6 org dia akan bayar RM4. n kalo cosway dapat untung lebih dalam bulan tu dapat la RM100 extra.tapi kerja kt cosway tokley malas2..kena buat oT tiap2 hari satu jam dibayar RM4.cem bes je an......=)))) ok start kerja pukul 9.30-6.30pm..ada dua shif taw..satu shif lg kol1.30-10.30pm.tapi disebabkan cosway kekurangan pekerja,jadi kitowg kena kerja dari kol9.30 til 10.30 everyday.no excuse keh..Y_Y memula sy rs ok kot memandangkan kalo balik rumah pon bukan de pape kerja nk buat pon kan..boleh la cari duit lebih wt belanja konvo.tapi..........................susahlah..

semalam sy start kerja dekat kol10 jgk..senior suh sy sapu sampah n mop lantai.ok senang je..tehee..then duduk melengung (termenung) kt kaunter sebab takde customer lagi.ok syiok..lalala..tapi tme lunch da ramai org..non-stop.sy yg terkial2 tak pernah kerja cashier memang terkapai2 kot.pstu ada sorang customer tu marah sy sebab lambat.dia cakap cenggini r "awk ni boleh buat ke tak?bolah panggil orang lama x?"tacing aw..tapi sy still cool and act like nothing happen.kesengsaraan bertambah bila sy kena jd macam promoter lak..produk ni bagus..gincu ni ok..bedak ni lbh better..padahal sy xtaw mende pon pasal produk cosway..kosong..plus sy ni bukan lah hebat bercakap..tapi hebat bab nk kutuk or kritik orang..wakaka..(ni mak yg cakap) bayak lagi la..as a conclusion, sy rs kerja ni memang tak kena dengan jiwa sy langsung2222..better I quit..sebelum sy blah sy sempat la dapat baju cosway yeay..

**tengah sdey ni sbb baru dapat call suh pegi interview tapi terpaksa kena tolak sbb jaoo n xde transpot sndri..yg lbh sdey bila cina tu tanya 'u can come or not..if not we don't want to wasting our time for waiting' sy tny bila interview tu? dia ckp "today!"what the...gila ke ape..n cina tu kerek seyh..sdey sdey..***

p/s: tanak uplod gamba sebab sedih..=(




Saturday, 1 September 2012

entry panjang di harijadiku!

Assalamualaikum and good day to all of u..=)

harini genaplah 23 tahun sy Nor Safarina Binti Yahaya dilahirkan di muka bumi ini. Alhamdulillah..walaupon sy tak dilahirkan pada hari merdeka tapi sehari selepas merdeka pon ok what..teehee..sekarang sy rasa mcm dah semakin tua walaupon org lain still ingat sy mcm umo 16-17 cmtu..sy tak salahkan diorg yg beranggapan mcm tu malah sy bersyuko kerana dilahirkan sebagai awet muda selalu..wakaka.. tapi takde pon yg special harini..bagi sy setiap hari sama je..my life still go on as usual without special things.=(

lately ni mood sy xbegitu baik..sedih,moody,stress, tak cukup tido,serabut n mcm2 lagi bad feeling yg melanda diri sy skrg.=( bila dapat taw kgkwn dah dapat kerja,sy rasa down..bila org tanya sy pasal kerja pulak sy rs stresss, bila mak call sy asyik nangis..bila dok saja rasa risau n kepala hotak ni asyik fikir pasal kerja.=(

sy taw diri ni xde la pandai pon..tapi sy sgt bersyuko banyak impian sy telah tercapai dlm thn 2012 ni.boleh dikatakan thn 2012 ni adalah tahun bertuah bg sy.satu persatu impian sy tercapai antaranya......dpt prktikal kt robert bosch wlpon xdpt department yg diinginkan..=( pastu dapat dekan buat kali pertama dan terakhir..padahal sy berusaha keras dr semester pertama lg..akhirnya dapat gak..alhamdulillah..=)
impianku yg seterusnya adalah dapat sambung kerja kt tmpt praktikal..akhirnya dapat offer..tapi sy dah hopeless skrg sbb company tu tak call2 sy pon..=( tak guna sy terus berharap..bak kata mak,kalau ada rezeki cepat atau lambat mesti dorg akn panggil pny..kalo xde rezeki lagu mana mak?????huwwaaaa...(kalo taknak ambik sy kerja jgn la dok offer bagai siap bgtaw salary lg..dok diam2..offer je org lain..huk )
emm tapi walaupon dapat offer je tapi still can considered as fulfillment of my dream rite although it only apart of it..=(  n sy jugak dapat offer utk further my study yeay!yg ni mmg tak mimpi..mengigau pon tak..hehe. n yg paling penting bila target sy utk dapat 2nd class upper dgn cgpa yg diinginkan tercapai..this is the most grateful one for me..

tapi....tahun 2012 jugak merupakan thn cabaran bagi sy dimana company2 still takmau melamar sy..=( ape saya ni tak cantik ek?tak pandai masak ek?tak pandai kemas rumah ek???huhu..dah berpino dah mata ni bka jobstreet tiap2 hari..semua vacancy sy apply..but still don't have any feedback yet from them..=( ni maybe balasan yg sy dapat sebab terlalu berharap dekat offer yg satu tu..sampai dah tak pandang kerja lain..sekarang baru nak terhegeh2 apply kerja lain..no wonder la sy tak dapat pape feedback sampai skrg...=( konon dulu berlagak nak mampos..

sekarang sy cari kerja sambilan dulu..cari duit utk belanja konvo bulan 10 t..esok dah start kerja..walaupon gaji takde la besar pon tapi better la dari dok saja kat uma..tak dapat pape income pon..sementara nak tunggu mana2 company panggil..(still berharap offer tu)
lagipon nak kumpul duit utk amek lesen motor..hehe..nampak sgt kuno sebab takde lesen langsung..nanti dah dapat lesen boleh la merempit pegi kerja..=)

kesedihan kemelandaan kedirian keakuan...Y_Y


bye kawan2..




Monday, 27 August 2012

eid 2012

Salam..

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam. Sekejap je kan dah raya ke 9. ini bermakna hampir 3minggu jugak la sy berada di rumah aka kampung halaman tercinta.tehee..raya sakan nampaknye ya. Actually raya tahun 2012 lah sy rasa biasa sgt n fmly sy beraya secara sederhana. apa tidaknya maybe dari segi kewangan yg kurreeennngg n sebab masa berlalu begitu pantas sampai ktowg tak nyempat nk mengejarnya.last2 nak raya..puasa 29 hari pon pejam celik celik pejam sekejap je.

tapi sy bersyukur sgt sebab dapat beraya dgn adik.tahun depan belum tentu dapat beraya sesama lagi.(-_-)
n yang paling best sebab dapat cuti raya lelama..ko hado?takde an an?hehe. sebabnya org lain semua dah bekerjaya tapi saya..yep! masih jadi penganggur yg setia sepenuh masa..hakhak. cuti suka hati lew an.. but raya tahun ni sy rasa begitu hambar sebab beraya sebagai sorang penganggur.tak boleh nk tolong mak ayh belikan persiapan raya. dapat beli baju raya sendiri pn dah cukup bersyuko.itu pn sbb nak pkai time konvo nanti. yg paling menyedihkan baju raya mak pn sy xdapat nk belikan mcm thn yg sudah2.raya haji ni mesti beli dua pasang sebagai ganti.

benda yg paling sy stress sgt bila orang datang beraya tak kira la kawan2 ayh, mak atau sedara mara dua2 belah pihak mesti tanya pasal sy.soklan yg merimaskan sy ialah 'tak dapat kerja tang mn2 lg ke', 'tak apply ke kt jobstreet', 'bila start keja'.adeh serabut serabut..

lagipun saya rasa raya kali ni betul2 hambar bilamana tak ramai pon budak2 datang umah.cian mak simpan duit sengget2 nak wat duit raya.tetamu yang lain pon xramai sangat.kuih muih raya pon xluak sangat pon.papepon walau sesuram mana pon raya kali ni tapi saya tetapkan dengan penuh kesyukuran setelah sebulan berpuasa. sekarang pon tengah puasa nam utk membayar balik hutang dengan kadar yg segera.tehee..

p/s: xdapat nak uplod gambar raya mcm org lain sbb tak amik gambar lgsg pon tme raya..sdey sdey..bye.

Friday, 10 August 2012

3 hari berlalu..

Assalamualaikum..

memalam buta ni tetibe rasa nak update dalam blog sy yg tercayang ni..hehe..ok ekceli sy masih di penang..melepak kt uma sewa tanpa wat pape..tiap2 hari kerja online memanjang, facebooking xyah habaq la..da berpinor mata ni..blog walking kt honeykoyuki pny blog..xde keja baca balik sume entry fatin liyana since 2009 until now..haha..tak lupa juga blog peliks maria elena..tapi tak abes lg sbb blog dia byk english an..hoho..so malas cket..teehee..then tak ketinggalan juga asek bukak jobstreet n mudah.com utk apply keja..hakhak..hopefully dapat keja secepat mungkin.amin.

pada 8.8.2012 kn..baskin robbins dapat percuma an an..uma sy memang dekat sgt2 ngn baskin robbins..serius bawah tu je..tak sampai 5minit dah sampai..haritu kecoh kt dalam fb n blog yg kita dapat eskem baskin robbins free walaupon 1 skoop je..hehe..free stat 8pm-10pm..n ramai yg post kt fb bahwa bilangan org yg serbu kt baskin robbins lbh ramai dr jumlah org pegi terawikh..haha..lawak2..sy n housemate pn ada gak r planning nak pegi taw..tapi kami masing2 xsure samada betol ke tak..sebab ragu2 so kami batalkan je..lagipon housemate ajak teman pegi jmpa kawan dia.asalkan dapat makan free sy bedal je..walaupon malu tu still menebal okeh..turun2 bawah serius terkejut gler ko tgk rmai manusia beratur pjg gler sampai hujung parkir..padahal time tu da pukul 9 lbh..tak caya cer tengok gambar bawah..

ni dekat parkir depan aprtment sy tp kt belakang kedai baskin robbins..kalo tang depan xtaw r cmne..

Ramai chinese yg beratur ni..yela LCW pnya pasal..

second day 9.8.2012..sy menemani housemate sy lagi pegi interview.kak housemate sy ni dak master kt USM.tapi sj try carik keja kt jobstreet tu.sekali dapat.so kena la pegi intebiu kn..tapi kak housemate yg sy panggil kakfuzah ni amek course ekonomi time degree dulu,master lak wat research ekonomi gak tapi more on perindustrian senang cakap kat kilang2.tapi intebiu ni pasal research perubatan pe tah.sy xfaham sangat la. dah tu intebiu tu kat Penang Medical College.intebiu start kol2.30 tapi ktowg sampai pukol 3.00 disebabkan cari tempat tak ketemu dong..haha..sume salah gugel maps.ke kena salahkan org yg tgk gugel maps tu??(-_-)"  tapi kan jalan kt Georgetown memang serius takot.keta moto sume laju2 plak tu..haishhh..so bila dah jumpa tmpt n kakfuzah dah masuk,mula la sy jd tak keruan taktau nak dok tang mana.last skali sy dok kt port baek punya..bawah pokok tepi jalan..sedapppp seyh..berangin je..sambil baca novel tajuk INGIN BERKASIH LAGI by Damya Hanna.baca sikit layan perasaan je lebih..tetibe teringat time mula2 angau ngn my love 4taun stgh dlu..wah sweet momento la...ok mari tengok gambar2 yg sy sempat snap!

Muka ngantok ni..tapi masih boley tersenyum..huhuk

Bawah pokok ditambah dgn angin sepoi2 bahasa..perggghhh

Cantik x cantik x???

Penang medical College...

amek gamba logo je yg termampu...=)

next move to 10.8.2012 which is today..harini cuma pegi terminal bas ekspress sungai nibong je utk menghantar my love blk Ipoh..sanggup bangun seawal 6.30am bersemangat tegar utk menghantar my love blk..kerja gila betol..haha..padahal taktaw nak balik uma cmna..nasib baik my love btaw nak tunggu bas kt mana. Will miss u dear..huhu..sdey ooo..kena tinggal lagi..=(

Amek gamba bas pn jadi la wat kenang2 kenangan..





ok lah itu saja lah aktiviti yg dilakukan oleh sy selama 3hari ni..esok sy plak balik uma untuk beraya..ececee padahal seminggu ag nak raya..hehe..

Wednesday, 8 August 2012

perlu berharap or x ek???

Salam..

hai sume..bajet cam org baca..huk

berdasarkan tajuk saya di atas kmfemlah saya akn menceritakan kisah hati yg sdg dilanda kerisauan yg keterlaluan ni pasai keja..huhu..ampa taw dak saya dapat offer keja taw kt tmpt intern ritu..siap manager dah interview sy lagi..plus siap tanya my expectation salary lagi taw taw..so sy pon mula la berharap pastu..

pastu ritu time p bukak posa kat hotel tu kan kan..manager ckp ngn manager yg satu lagi yg dia mmg nak amek sy sbg contract worker..terus dalam hati berbunga2 riang lagi..tapi masalahnya kn..depa cuma ckp je..taktau betol n bersungguh2 or tak..takdak prove black n white pon..

so cmne????????????patut ke sy terus mengharap benda yg xsure?perlu ke sy cari kerja lain??perlu ke sy berhenti berharap dari sekarang??n perlu ke sy bg specific duration utk sy berharap?

ok pape pon sy akn bg ms smpai abes bln 8 ni..kalo still xde jwpn so babai jela kot..stop dreaming!sekarang sy cuma perlu beraya puas2 k!lupakan kerisauan ini buat seketika.ya hopefully...

tapi sy sgt2 berharap sy mmg ada rezeki kt situ lg..amin.hopefully doakan dimakbulkan oleh-Nya.

Monday, 6 August 2012

myvi impianku!

Salam...

korang taw tak bahawa Myvi yg kaler kuning ni nampak cem elegan nak mampos??cyes saya sgt suka gileerr ngn myvi itu sekarang ini..kalo trjmpa di mana2 saja konfem mata tak berkelip n pasti tak terlepas dari memandangnya..

haisshhhh..bila boleh dapat memilikinya yerr????????????berangan jew lebih..keja tah ke mana2..lesen pn xde agi..cmne tu??

ok..lepas ni kena make sure dapat keja yg bagos2..so dapat lah beli kereta ini..

amin.InsyaAllah...

bye..

selamat berbuka..

sudah tamat tamat sudah (part2)

Assalamualaikum..

selamat berpuasa..

yeay..saya sudah selesai menghantar report n uruskan pasal jpa..alhamdulillah..sekarang cuma dok uma goyang kaki sambil berfacebooking..memula cem heaven gler..tapi sesekali rasa bosan nye lah..adoi..
dulu time keja ingat nak cuti je..tanak p keja..jelous dengan akak2 housemate yg dok uma je..bangun 12pm,rilex2 jew..=(

sekarang tetiba teringat la plak kenangan2 yg tercipta sepanjang 6bulan yg lepas..hado yg suka hado yg xberapa nk suka..tehee..adat la kan..

ok mari views my remaining gambo2 saya bersama warga Robert Bosch(M) Sdn Bhd.zaaassss..


Err yg depan ni ialah supervisor  sy..lelaki yg hnsem ni taw..dia suka belanja kmi makan..tehee..

ok..kali ni makan pizza lak bersama kwn2 seperjuangan from dif u..

ini pon g makan gk (^_^)V..at old town white coffee..
Bersama staff FCM..yeahh..

cccc i told u just now, my sv memey ske blnja ktowg..hihik..smga en.aizahar mura rezki yep!


selain itu, saya juga berpeluang untuk mendaki o memanjat solar yg tinggi..cyes pengalaman yg xdapat dilupakan..yela studen accounting xkn dapat peluang cem ni keh..studen engineering jerr..memang gayat takyah cakap lah..sampai lembik saya kt atas tu..tapi nk cuba pnya pasal ketepikan sume perasaan tu..n bergambo itu sgt penting yep sebagai kenangan n as a prove yg sy berjaya panjat..haha..nk bangga kt spe tah..lalala~

rasa nak terbang............. 




Ni la solar...hahaha..



Thursday, 2 August 2012

sudah tamat tamat sudah! (part1)

Assalamualaikum semua..


alhamdulillah di pagi jumaat yg mulia lagi indah ini, saya ingin mengumumkan bahawasanya saya secara officially dah tamat praktikal di Robert Bosch (M) Sdn Bhd, Penang, Malaysia.yeay..genap 6 bulan praktikal.serius rasa cam pro nak mampos wat keja..keh3~


Perasaan???ok memula rasa best giler wa cakap lu sebab dah tak payah bangun pagi2 buta pegi keja..n boley relax serelax2 nye.yes! tapi selepas beberapa hari, auuwww rasa sdey n rindu plak kt warga Bosch.hukhuk..


Alhamdulillah..harini dengan rasminya saya sudah membereskan report yg membuatku serabut beberapa hari lepas.yeah! so hari ahad ni hantar kepada my Lect. hopefully dapat seperti yg diimpikan. sebab saya dah buat sepenuh hati dengan knowledge setengah tahun ini. InsyaAllah..doa dimakbulkan..


Alhamdulillah jugak sebab saya sudah mendapat offer utk sambung kontrak kt sana.yeay! impian saya tercapai lagi.. tapi still not sure la..dapat offer pon da kira gembira what..hehe.skali xdapat baru saya taw an..time tu baru terkapai2 nak carik keja lain..adeh..skg memang still buntu lorhh..biar lah dulu..yg penting raya puas2 dulu..yang lain fikir kemudian..


sedikit gambar kenangan bersama kengkawan n warga Bosch seperti di bawah!

Kak Roshilla yg selalu beri support

Ana n ina..best fren 4eva

Penggantiku.teheee~

Kawan2ku.. 
Asek wat farewell..

Farewell lagi daaa..

farewell for the 1st time..kt pizza hut keh..

Saturday, 14 July 2012

feeling alone at penang

Assalamualaikum..


semoga semuanya epy2 je di pagi ahad ini.


saya je yg kebosanan,kesunyian,ketensionan di penang. kenapa saya rasa 3 feeling ini?kebosanan n kesunyian sebab my love dah xde di muka bumi penang ni.hukhuk.sdey jap......ketensionan bila memikirkan report xsiap2 lagi.nak meraban apa lagi ya??haishhh...


my love dah xde kt sini.dah seminggu lbh dia meninggalkan saya sengsorang kt sini.dia dah grad.tunggu nak konvo je.uh..penantian satu penyeksaan.lambatnya bulan 9.huk.so sekarang dah xde orang nak teman saya p dating..wakaka..dah xde orang nak teman makan..da xde orang nak teman g jenjalan.sunyi n bosannya.kenapa intern xabes hjg bulan 6 je?????


selama my love ada kt sini, saya salu menyusahkan dia.ajak makan,salu kacau dia pg2 buta bila tertinggal bas sekolah(van kilang),kadang2 saja wat2 tertinggal sebab nak suruh dia pergi hantar.hehe.bila fikir balik ciannye kt my love.bila dah duduk dekat macam2 dugaan.kalau tak jumpa sehari pon saya mengamuk2.kalau dia busy pn mengamuk jgk.tp sbnrnya buat2 je.hehe.apa pun selama 5bulan ini saya rasa bahagia sangat sebab impian utk duduk dekat tu tercapai.walaupun dulu dah decide nak prktikal sekali tapi xdapat sebab tme praktikal tu lain2 tp saya dapat intern tmpt yg sm dgn my love cuma berlainan department.kuciwa jap....tp ok la xsemua yg kita nak tu dpt kn..ini pn dah cukup bermakna buat saya.


kepada my love: awak, sy minta maaf taw sbb salu menyusahkan awak.tp awk xkesah kn..hehe.thx for accompanying me at penang in a short while. nanti saya kerja dpt gaji ribu raban, saya p meminang awak taw.hehe.awk jgn timee lamaran orang len aw.hehe.terbalik sudaa.kahkah.lebiu.


rndu sih sama kamoo..

Saturday, 9 June 2012

Talking about master

Salam..hai peeps..


nak sambung..xnak..xnak..nak sambung..(still thinking)
Actually, last week saya dapat 1 lagi berita gumbira iaitu offer utk sambung master at UUM.yela..universiti utara malaysia terchenta tempat saya amek degree dulu2 tu..cewah ckp cm da abes je..kahkah..pdhl intern pn lom setel lagi..=(


ofcoz mak ayah giler kembang bila dpt surat tawaran tu seb bek xheboh 1 kampung..ceyyy..konon anak pndai gler..keh3..nasib je tu wahai mak n ayhku..so, mestila dorang nak saya sambung..yup! dorang memang xpaksa..tapi harapan dah menggunung setinggi gunung kinabalu daaaa...aiyooo..


emmm dengan banglanye saya decide kt my parents bahawasanya anakmu ini nak sambung lagi tapi dah xmo UUM..nak USM dihatiku..ckp mcm saya pandai nak mampos dekan 8 sem..haha..pdhl xapply lg..mcm le layak diriku ini menjejakkan kaki ke universiti apex n U no.1 Malaysia tu...xpe at least mencuba xsalah kan kan..(pujuk diri sendiri)


kenapa mesti USM??xnak ke UITM ke UM ke..
sbb..impian saya adalah utk menjadi studen USM walaupun sekejap..boley laaaa..plis plis..asyik lalu kat usm je..cyes teringin gler nk blaja sana..


kalo anda sume nk taw saya sgt obses dengan USM tawuk..xcaya????meh tgk gamba2 di bawah..

Tgk..obses pny pasal mat salleh usm konvo pn saya snap..=)

USM destinasiku..lalala~

Library USM..unik gle nm..haha

CIMB Bank dlm USM..

Masjid USM..tataw nama plok..

Yeay..saya pun pegi konvo USM taw!

Mesti kena bergambar bila ada peluang..=P

Tasik USM yg banyak biawak besar2..grrr..(tasik UUM lg cntik!)

Dewan Utama USM (DTSP)



nampak ada gaya bakal studen USM x??kahkah


sebenarnya banyak lagi gambar....tapi xnak la terlalu obses dlm blog..hehe



Sunday, 20 May 2012

saya xpandai tp saya berusaha

salam readers..

1..2..3..ya sudah 3 bulan lamanya saya tidak mengupdate blog ni..mungkin sudah usang tapi belom lagi terkubur yek..hehe..

ok sepanjang 3 bulan ni pelbagai kisah suka duka sudah dilalui..yeay sudah 3 bln setengah saya berada di bumi penang ini menjalani praktikal yg penoh pancaroba ini..yeay yeay..
semua sudah dilalui dari kosong saya xtaw pape blur tp sekarang alhamdulillah cekap juga mengendalikan pc n system.

ya..saya memang tak pandai..saya orang kampung..anak kepada mak ayah yg hanya penoreh getah.tapi saya sangat berbangga dilahirkan begini.sekurang-kurangnya saya berusaha utk mendapatkan sesuatu.memang saya banyak kelemahan tapi saya sentiasa cuba utk perbaiki setiap kelemahan itu. semua orang tak dilahirkan bodoh. semua orang tak dilahirkan cerdik pandai terus boleh berjalan tanpa meniarap,merangkak n bertatih terlebih dahulu.semuanya perlu berusaha..samada cepat atau lambat pasti boleh berjalan.

so,berusaha lah..jgn rasa putus asa..sbb saya xpandai tp saya perlu berusaha..
chaiyok!!!!!

motip?????




p/s:entry motivasi utk diri sendiri..

Saturday, 18 February 2012

Alhamdulillah~

Assalamualaikum readers tercayunk..


lama bebeno tak update blog ini..sory lah i bz cket la u olz..hehe..nape ek bila da kja pn xsempat nak tgk movi,korean drama n update blog??dalam hotak ni dari senin sampai jumaat asyik fikir pasal tido..tido..tido..walaupun dah banyak tido tapi dalam ofis asyik ngantok..ngantok..ngantok..haisshhh apa punya life la..i thought once i already finished up my stdy, there's no more tired,sleepy etc..i can do anything what i want to do. no more books,assignment, quizzes n exam..but i still didn't hv time..i only spent my time to sleep sleep sleep..xpela..redha je...mybe cmni kot alam pekerjaan.ok done merungut!


okok actually,saya betol2 bersyukur yg tak terhingga kerana Allah telah memakbulkan doa saya yg satu ini. Alhamdulillah..buat pertama kalinya saya merasa result exam di uum yg betol2 membahagiakan..alhamdulillah dekan wt kali pertama pada tahun terakhir..terima kasih ya Allah. tak sia2 usaha n berkat kesabaran saya akhirnya termakbul jua.perasaan time tu sgt2 bahagia2 tawuk..hehe..


inilah perkara yg paling menggembirakan di awal tahun 2012..hehe..
really2 unexpected result..
can u olz c it??cewah..symbol R 2 stand for Re..peat..peat..peat(tru selena gomez jap)
owh sory2 xdpt tnjukkn cgpa ku yg xgempak itu..malu la awok...paper yg plg xsgka ley dpt ok adalah corporate secretarial practice.cyesly time exam tu meraban mcm2..susa nk mampos xtipu..lecturer tolong kot..thnx Pn Nashitoh..syg sama kamo..hikhik..n ofcoz yg xsangka ialah Accounting Theory and Practice..expect biase2 je..asal lulus xyah repeat..peat..peat..sayang sama Dr. Atef..


ekceli saya sgt2 berterima kasih kpd kengkawan yg disayangi for ur support n tips..xlupa juga kpd sume lecturer sem7..(Dr. Atef,Pn Nashitoh, En Halim, Dr.Saari,Dr Che Zuriana n Dr Afza..)
*****important: thnx kpd mak,ayah, adek n mia(kucing saya) yg sentiasa support saya dr dpn,blkg,knn,kiri..hehe. tak lupa juga kepada my lovely BF..kerana kurang bergado tme kita exam..haha..thnx kerana mencurahkan kasih sayang yg tak berbelah bahagi kpd saya..(uwekk.sila muntah skg..)


sayang kamoo sume..sincerely from me!