iklan..

Friday, 18 November 2011

akaun part 1

assalamualaikum..




wah..rini mood jadi rajen plak utk menulis entry.hehe.berdasarkan title di atas saya ingin menceritakan sedikit sebanyak bagaimana saya boleh terjun ke dunia akaun ni..


ok memula saya tersangat2 la benci subjek 'akaun' ni.rasanya time tu saya form 3 kalo tak silap,kena belajar akaun ni dalam subjek kemahiran hidup. serius xpaham ape tu b/b,h/b??ape tu debit kredit??masih ingat lagi cikgu ajar akaun guna akaun T.memula paham tapi lelama cket terus jadi bengong sebab xpaham kejap jadi debit,kejap kredit..namun,utk mendapatkan A dalam subjek kemahiran hidup maka saya terpaksa menghafal akaun T tu..buat banyak2 latihan sampai muntah.akhirnya alhamdulillah A jugak.


ble masok form4 kan kena pilih aliran yg kita ske.tme tu rasa cam nak jadi doktor so mmg da decide nk amk kelas sains tulen.tapi..sebab result pmr saya cuma 5A's je n da wat mak ayah kecewa jadi saya terpaksa akur dengan keputusan parent utk tukar skola.


di sekolah baru,saya masih menanam impian tuk berada di kelas sains tulen.namun hampa yg dapat..oleh kerana sekolah itu baru dibuka n spm pn baru sekali jadik sekolah kekurangan guru biologi n fizik.tapi ada sorang cikgu kimia ni sanggup ajar fizik jadi tinggal cikgu bio je xde.akhirnya pihak skola wat keputusan supaya subjek bio digantikan dengan subjek prinsip perakaunan.ko taw tak perasaan saya dikala itu??remuk redam..kenapa mesti subjek yg saya xske tu akan muncul dalam idop ini kembali??balik skola..terus ngamok2 kat ayah cakap nak tuka skola.tapi ayah tak bagi n beri nasihat kepada saya supaya mencuba!!


yaa..xsalah utk mencuba..tapi amat perit pada permulaannya.mgu pertama belajar still xpaham.ok fine saya still mencuba walaupon terpaksa campak buku akaun di merata2 tempat, menangis setiap kali cuba wat soklan akaun..fed up toksah cakap laa..namun berkat usaha n xpernah putus asa akhirnya saya dapat pick up subjek ni.


sebab da terlalu chenta ngn 'akaun'ni, saya memilih akaun jgk semasa belajar di Kolej Matrikulasi Perlis.di situ saya lebih banyak belajar..dekat uum pn saya still memilih akaun sebagai jurusan saya..tapi ble belajar kt u sebenarnya akaun menjadi dabel tripel susah ko taw...maybe rasa shock sebab kena belajar fully BI n saya memang sedar my weaknesses iaitu ENglish..alhamdulillah selama 3taun disana saya banyak improve english.walaupon bi tahap SPM pn xpela..saya tme..alhamdulillah walaupon xhebat sangat cam org lain tapi saya ley mengekalkan CGPA 3 point sumting..sgt susa utk menten ok!!especially owg yg bengong bi cm saya..
ni bkn cgpa sy..hanya hiasan semateee..hee


so,conclusionnye..english sgt la penting dlm kehidupan sorg studen..whether ko ske or x,ko kena improve ur english..





2 comments:

  1. Dulu time kita form3 tak ada basic PA pun. Sebab, KHB amik aliran ERT kan? Heee.

    Then, time naik form4, gatal pulak nak amik akaun. Amik kau. Nak termuntah. =.="

    ReplyDelete
  2. hehe..dlu mmg xske akaun..tp lama2 ble da fhm ok la..

    ReplyDelete