iklan..

Friday, 18 November 2011

akaun part 1

assalamualaikum..




wah..rini mood jadi rajen plak utk menulis entry.hehe.berdasarkan title di atas saya ingin menceritakan sedikit sebanyak bagaimana saya boleh terjun ke dunia akaun ni..


ok memula saya tersangat2 la benci subjek 'akaun' ni.rasanya time tu saya form 3 kalo tak silap,kena belajar akaun ni dalam subjek kemahiran hidup. serius xpaham ape tu b/b,h/b??ape tu debit kredit??masih ingat lagi cikgu ajar akaun guna akaun T.memula paham tapi lelama cket terus jadi bengong sebab xpaham kejap jadi debit,kejap kredit..namun,utk mendapatkan A dalam subjek kemahiran hidup maka saya terpaksa menghafal akaun T tu..buat banyak2 latihan sampai muntah.akhirnya alhamdulillah A jugak.


ble masok form4 kan kena pilih aliran yg kita ske.tme tu rasa cam nak jadi doktor so mmg da decide nk amk kelas sains tulen.tapi..sebab result pmr saya cuma 5A's je n da wat mak ayah kecewa jadi saya terpaksa akur dengan keputusan parent utk tukar skola.


di sekolah baru,saya masih menanam impian tuk berada di kelas sains tulen.namun hampa yg dapat..oleh kerana sekolah itu baru dibuka n spm pn baru sekali jadik sekolah kekurangan guru biologi n fizik.tapi ada sorang cikgu kimia ni sanggup ajar fizik jadi tinggal cikgu bio je xde.akhirnya pihak skola wat keputusan supaya subjek bio digantikan dengan subjek prinsip perakaunan.ko taw tak perasaan saya dikala itu??remuk redam..kenapa mesti subjek yg saya xske tu akan muncul dalam idop ini kembali??balik skola..terus ngamok2 kat ayah cakap nak tuka skola.tapi ayah tak bagi n beri nasihat kepada saya supaya mencuba!!


yaa..xsalah utk mencuba..tapi amat perit pada permulaannya.mgu pertama belajar still xpaham.ok fine saya still mencuba walaupon terpaksa campak buku akaun di merata2 tempat, menangis setiap kali cuba wat soklan akaun..fed up toksah cakap laa..namun berkat usaha n xpernah putus asa akhirnya saya dapat pick up subjek ni.


sebab da terlalu chenta ngn 'akaun'ni, saya memilih akaun jgk semasa belajar di Kolej Matrikulasi Perlis.di situ saya lebih banyak belajar..dekat uum pn saya still memilih akaun sebagai jurusan saya..tapi ble belajar kt u sebenarnya akaun menjadi dabel tripel susah ko taw...maybe rasa shock sebab kena belajar fully BI n saya memang sedar my weaknesses iaitu ENglish..alhamdulillah selama 3taun disana saya banyak improve english.walaupon bi tahap SPM pn xpela..saya tme..alhamdulillah walaupon xhebat sangat cam org lain tapi saya ley mengekalkan CGPA 3 point sumting..sgt susa utk menten ok!!especially owg yg bengong bi cm saya..
ni bkn cgpa sy..hanya hiasan semateee..hee


so,conclusionnye..english sgt la penting dlm kehidupan sorg studen..whether ko ske or x,ko kena improve ur english..





Wednesday, 2 November 2011

weekend yg besshh bersama mereka part 1

assalamualaikum readers!


sempena menyambut kedatangan kwn2 saya = jula n fizah, ktowg tlh pergi ke kangar (dkt ngn JPJ) kira2 2minggu lepas utk menikmati steamboat.haha nmpk sgt sy mls update blog an an walaupon sy mmg byk sgt waktu senggang dlm masa 2mgu ni..wakaka~


ok kedai yg ktowg g mkn ni simple jerr..tp at 1st saya bayang yg tah pape..yela memandangkan nk g mkn steamboat so,saya bygkan dok tepi laut smbil masak2 mknn laut such as sotong ke,udang ke n yg seangkatan dgn nye..ok,actually saya sdkt kcwa la..sbb ingat boley mkn steamboat btol2 tp ktowg cma mkn daging,ayam,fishball,hotdog n etc..walaupon begitu,saya n kgkawan still enjoyed it..
jeng..jeng..jeng..ni la steamboat yg dimksudkan!



konsep mkn kt kedai ni senang..ko amek la pape pon,byk mn pon..byrn stil RM10..tp kalo xabes kena la charge 2x ganda okeh!!so,utk tidak mahu dikenakan byrn lbh,ktowg force ourselves utk mkn smpai licin..cket pon tak tinggal..hakhak~



hopefully..fiza n jula berpuas aty ngn lynn ktowg yg xseberapa..wlpon byk bnda yg berlaku dlm beberapa hari tu..tapi harap dorg epy..actually,dorg berdua ni lain course ngn sy..dorg amek business admin..n da abes praktikal..so,dorg dtg htr report..
di sebelah kanan saya ialah fiza,n kiri jula!!