iklan..

Saturday, 21 May 2011

redha

hai sume..salam petang yg suram bg sy..
actually skg nga mud down..n cm tanak wt pape..
sy da abeskn pape ke-6 tepat pd pkul 12pm td..yay..yay..yay!!BUT xbpe nk YAY!!! sgt..huhu
pd mulanya xrasa down sgt sbb saya ase sy ley jawab soklan tu n apa yg dibaca sume masok tp de la 1 doa soklan ingat2 lupa..part calculation cam tp xsure..SBB my lovely lecturer xpenah bg pape latihan n guide 2k wat soklan tuh...ohhh so pity right!!!
tp ble kwn ckp carry mark PSA rendah....................................................................OMG cmne nk wt nih..huhu.


akibatnya..saya da xde semangat nk wat pape..melantak tdo dari kol2 smpai 6 lbh..aiyak!!
YA ALLAH pernudahkan urusanku n kembalikan semangatku..
semoga paper ni dpt ok..amin~
pape pown aku redha ngn ketentuanMu..Ya Allah..


*****sok..saya nk g dating..hehe..my LOve nk dtg cni..yay..yay..yay..boley hlg depress sy ni..keh3****


merenung masa depan yg xtau cerah ato gelap gulita

kembalikan senyumanku!!!

Friday, 13 May 2011

insyaAllah~

sesuai ngn mood exam skg neh, saya nk kongsi sesuatu (bukan filem kongsi tu ea..lu kongsi lu mati)
kongsi lirik lagu InsyaAllah..
emm 2hari yg lepas saya dgr radio muzik fm tme tu..pas azan zohor terus dengar alunan irama lagu insyaAllah versi Melayu..ttbe saya terdiam sebentar tuk menghayati setiap ayat dalam lagu tu..wow 1st tme kot saya begitu terpesona ngn lagu ni..dlu2 bkn xpenah dgr lagu Maher Zain ni..tp dlm Arab version..mana la sy penah blaja bhsa arab..so, xpaham pape la..pastu dgr dalam English version plak..pon sm..sbb Maher Zain 2 sbut laju sgt..xsmpt nk phm lirik ye..
so,1st time kot phm maksud yg tersirat lam lagu InsyaAllah ni..so,jom saya nk kongsi..hehe


INSYAALLAH(MALAY VERSION)

Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu
Chorus
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu
Ulang Chorus
Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Ulang Chorus

maher zain..


INSYAALLAH(ENGLISH VERSION)

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way



Thursday, 12 May 2011

adakah saya sorg beretika???

walaupon baru lepas exam ethics pagi td tp saya stil rasa blur sal ethics..perlu kew ethics lam kehidupan??yg saya tau ethics ni kena tau byk..guna prinsip itu ini...arrggghhh!!so,we need to stdy more n more..huhu..kalo owg pemalas cam saya ni kirim salam jew lahhh..stdy pn ikot tips jew..buatnya tadi xmasok tips tu..mmg naya seyh..nangis xberlagu la jwbnye..
tapi alhamdulillah..sumenye masok sebijik sebentuk cam tips..depends on sy punya ingatan la plak..
3hari yg lepas saya dapat advice dari sorg kwn baek yg da pn amk paper ni..sbb sy mntak advice dari dia adalah kerana(cewah) saya tatau nk stdy lagu mana lg..pala hotak ni mmg susa sgt nk menghafal..otak saya bukan otak menghafal ok!!!!tp kena faham..so,dia bg advice suh saya jawab dalam bm..
jadi bermulalah sesi 'translation'yg memenatkan..conclusionnye..sgt penat plus dabel tripel susa woooo men-translate apa yg kita baca n fhm lam bi ke bm..tapi sbb paper ni tersangat la heavy n burden bg sy so, i forced myself to do that things..
alhamdulillah saya boley mengarang dalam exam dgn pantasnye..kekeke~
ok ato tidak we need to wait n c the result lah..hopefully, saya ley dapat cam yg ditarget..insyaAllah..
tapi Allah sentiasa mendengar doa setiap hambaNya kn??
sbb..doa saya telah dimakbulkan Allah apabila tips 2 btol2 ley caya..hehe..(tulah stdy las minit mmg bergantung pada nasib jew la)

skg byk entri saya sal exam kn..n xbyk gambo..msti anda bosan kn???
emm..juz want to share my feeling with u'olls..thats all..

Monday, 9 May 2011

terharu plus malu

emm..td lepas saya setadi ethics yg serabut plus serabai..so, saja r bukak blog sendiri..
pastu ternampak laa sesuatu yg menghepikan diri sendiri..(sukanyaaa..)
sbb ape nk taw x??
sbb follower saya da bertambah dari 5 kepada 6 org..hahaha..mesti kwn2 gelak2 kn '.follower ciput cmtu pn nk kecoh..'
sbnrnya saya xkesah pn kalo saya xde follower sbbnye saya wat blog ni secara suka suki sendiri..dengar org ada blog,saya pn nk ada blog gk..
n follower saya adalah dikalangan kawan2 kat uum neh jew..
tapi yg mengejutkan saya apabila de follower yg saya xkenal pown yg sudi follow blog saya ni..thnx a lot to the follower..
kalo awk membaca post ni saya nk ucap tme kaseh byk2 la ea..saya masih baru dalam dunia blogger ni..
blog pn xcantek..sume cte pasal perjalanan idop saya jer..maybe membosankan kot..huhu
xpenah join mana2 contest ag..sebab xreti..hehe..n xpenah wat tutorial or sal resepi kew..

n..post yg sal hari ibu plak de 1 komen..hehe..epy lagi..
saya xpenah dapat komen dari sesiapa..ni la 1st tme..so,im very appreciate that so much..
sgt terharu ok..

luahan hati: sebenarnya rasa malu bila orang baca blog saya..wink*wink**

thank you Allah~

1st of all nk btaw kengkawan sume yang saya sudah habes 1 paper iaitu analysis and use of financial statement..so, saya da pencen daripada menjadi professional analyst..hahaha..gelak bahagia cket..hahahaha..
so far..saya ley buat tapi yang soalan last tu cam xsure laa..sbbnya buat dalam kelam kabut..yela saya kan professional analyst, so mengarang ayat yang soalan depan2 2 baek punya..las2 soalan calculation yg belakang tu xcukup masa..hamek ko..huhu..agak mengecewakan cket la..
tapi..papepun saya memang sangat bersyukur sebab Allah memberi pertolongan disaat2 yg saya benar2 memerlukannya..
sebabnya..

  1. semalam saya demam..ley plak sebelom pegi tu rasa penin gler..rasa cam xley nk g jwb exam..tp alhamdulillah..syukur sgt2 sbb bila masok je kt dewan exam terus rasa segar..macam xde pape berlaku..terima kasih Ya Allah..
  2. ok yg 1 lg..semalam saya betol2 da give up n rasa cam xsempat je nk wat soklan las tu..tapi saya sempat berdoa supaya sempat habeskan jugak walaupon kelam kabut ribut..time tu xkesah sama ada betol ke salah..asalkan sempat siapkan..alhamdulillah..saya sempat habeskan jugak dalam masa xsmpai 15 min..padahal masa yg diperuntukkan utk soklan tu 36 min kot..
so,conclusionnye di sini adalah..
  1. kita sebagai hamba-Nya perlulah sentiasa mengingati Allah
  2. sentiasa berdoa kepada-Nya tidak kira masa senang atau pun susah..sesungguhnya Dia maha mendengar dan maha berkuasa lg maha mengetahui..
  3. doa dan tawakal adalah sgt penting selepas berusaha bersungguh2..

Friday, 6 May 2011

ohhhh ibu...

selamat hari ibu kpd ibu2 di seluruh malaysia
especially to my lovely mum..i love u so much..
(xsure hari ibunye ble whether rini or sok..heee)

tnpa mak spe la sy..
tnpa mak..sy xjd seperti hari ini..
tnpa mak..sy xmungkin berada di dunia ini..
tnpa mak..sy xmnjadi sekuat dan setegar ini..
.
.
.
.
.
.
.
lagu ohh ibu sedang berkumandang di corong radio (hempon)..eh..sudaa abess plak..
huwaaa..teringat kat mak pulak..
semalam saya bru call mak..
dialog nye bebunyi lebih kurang cenggini la..

mak: hang demam ka na???
saya:haa la mak..mungkin faktor cuaca kot (try tpu mak)
mak:bdn tu letih la..apa daknya asek stdy smpai lwt malam ja..
saya:eh..dak la mak(tipu lg)
mak:jgn dok tpu aku la..aku tau la hang tu..na,kalo kte nk dapat keputusan elok,xsemestinya pulun baca smpai xingat dunia..kdg2 kita bca relax2 je..tp kalo nk dpt 2 akn dpt gk..kalo hang baca byk2 n stdy cam nk gila pn las2 hang ingat ka??otak jd kucar kacir..las2 apa pn xdpt..insyaAllah..aku sentiasa doa utk ank2 aku..
saya:ok mak..
mak:ingat tu..jgn dok stdy byk2 sgt..focus yg mn nk exam dlu..jgn dok gopoh n tamak nk bc suma las2 xdak pa..huhu..rezeki n tuah sesorg tu ada dimana2..xsemestinya owg yg pndai gler dpt dekan tiap2 sem 2 ley wt kja..n lom tntu depa dpt keja..



haa..cenggitu la nasihat mak..lps pd smlm, sy mula muhasabah diri sendiri..stdy pn relax2 jew..btol gk ckp mak..hehe..kdg2 sy tgk kwn2 stdy bapak nk mmpos..tp rsultnye ala sm je ngn sy yg stdy tonggang terbalik,,kih3..opsss bkn riak ato bermegah dri k..tp ini realiti..hehe.



salu nk exam2 ni, mak la yg bagi nasihat n semangat kepada sy..kdg2 mak ckp "hang nk exam,sekali ngn aku la sakit pala n susah hati"..hehe
kak salu wat mak susa aty kn bila nak exam..huhu..im sory mum..pada mak sajalah kak bergantung harap utk meneruskan kehidupan yg makin mencabar ni..



sumber inspirasiku..love u so much mak..

cayunk mak n ayah!!!
p/s: hargailah ibu bapa anda ketika mereka masih ada didunia ini.. 

Wednesday, 4 May 2011

preparation 4 final exam!!!

salam...hai sume kgkwn yg d sygi salu..kih2


arggghhh...BAHANG ASMARA  FINAL EXAM sudaa menjelang tiba...juz counting that momento..
skg ni saya jd xkeruan meroyan  xtentu pasal coz tatau nk pegang bku yg mana 1..huhhh~
kalo ley semua buku nk dibaca n disetadi serentak..wahhh betapa tamaknya engko ea..heee~
as a result, meja setadi sy bersepah2 ngn buku2 ok!!!
ok tamau bercte pnjg lebar..jom tgk gmba cmne la keadaan meja sy ea..teeehhheee~

hamek ko..sgt berselerak k..ni yg semalam pnya..eh silap..yg kol3pg td pny..hehe
sbjk calculation ( ANALYSIS & USE OF FINANCIAL STATEMENT)
exam date n time: 8/5/2011 (9am)

ini baru disetadi pg td..sbb bngun lewat so, setadinya kol11..hahah
owh ini sbjek yg quit interesting tp kne taw byk!!!huh~
(PUBLIC SECTOR ACCOUNTING)
exam date n time: 21/5/2011(9am) **sbjk ke-2 las..

haa..ni la mknn feveret sy..
named: NASI PUTIH AYAM KUNYIT
sangat2 nyummmyyyy..n satu2nye mknn yg sy mkn abes ok!!
thnx a lot to my abg HOOOTTTA kt kafe tu sbb serve dgn baik skali..
kalo ley tme2 exam ni nk mkn nasi ni je every day..hehe



kwn2..doakan sy ea semoga dipermudahkan segalanya..hopefully I can achieve my target!!!amin..

Tuesday, 3 May 2011

study week sudaa..

hai sume..walaupon sy bz ngn stdy memanjang..tp pala hotak ni mesti mau rehat cket..
alhamdulillah..akhirnya kesemuanya kelas suda berakhir ngn jayanya..cewah..
walaupun salu gk ponteng kelas..tp tme2 stdy week ni mesti sy jd rndu nk msok kelas dengar lecturer bebel sengsorang..haha...
tme stdy week ni la tme yg plg xske2!!
sbbnye..simptom2 yg tidak digemari berlaku pd dri sy.for example:

  1. mkn xlalu..mndi xbasah..tdo xlena..(cm owg hangau semacam jew)
  2. op coz tdo xbpe nk ckop...absolutely!!!heeehehee
  3. cm dak skema..ke sana ke mari berkepit ngn bku..(yekew??)
  4. rmbut serabai..lantak ko la..
  5. ngamok2 ngn  my LOVE ckp dia xcaring, xsyg n xchenta..haha..(dia nk suh ko stdy bkn men msj k..think positive..)
  6. moody memanjang..emosi xstabil..
kwn2..doakan kejayaan sy ye..