iklan..

Wednesday, 28 December 2011

epy new year!!!

salam readers..

da lama sangat ea saya xupdate..tapi xpe..xde owg amek kesah pon..hehe

epy new year kepada semua..n selamat menempuhi final exam buat saya n kgkwn yg amek paper strategic management pada hari tersebut..terbaek kan..orang lain syiok2 menikmati cuti new year ktowg bertungkus lumus stdy habes2an untuk final..

cyesly,saya sangat tak suka jadual exam kali ni..sebab takde gap langsung..boley mati ooo..
1/1......strategik management
5/1.....accounting theory and practice(killer paper)
6/1.....costing
8/1.....company secretarial practice (pnt hafal akta)
9/1....Integrated case study(susa gak)
14/1...advanced management accounting (killer gak)

hopefully sume berjalan ngan lancar..

saya harap sangat2 supaya untuk sem yg terakhir di uum ni saya dapat mencapai impian yg diingini..sekali pon jadilah..
tapi..kalo da ditakdirkan saya xdapat nak capai,so saya redha dengan ketentuan Ilahi..walaupon usaha sekeras mana pon,kalo Allah tak mengizinkan tak dapat jugak..maybe ada hikmah disebaliknya..
mungkin tu yang terbaek buat saya..

tapi saya akan teruskan perjuangan ini sampai keakhirnya..walau sesusah atau sesulit mana pon,saya akan tetap akan mengharunginya dengan kekuatan yang ada pada diri ini.

Friday, 18 November 2011

akaun part 1

assalamualaikum..




wah..rini mood jadi rajen plak utk menulis entry.hehe.berdasarkan title di atas saya ingin menceritakan sedikit sebanyak bagaimana saya boleh terjun ke dunia akaun ni..


ok memula saya tersangat2 la benci subjek 'akaun' ni.rasanya time tu saya form 3 kalo tak silap,kena belajar akaun ni dalam subjek kemahiran hidup. serius xpaham ape tu b/b,h/b??ape tu debit kredit??masih ingat lagi cikgu ajar akaun guna akaun T.memula paham tapi lelama cket terus jadi bengong sebab xpaham kejap jadi debit,kejap kredit..namun,utk mendapatkan A dalam subjek kemahiran hidup maka saya terpaksa menghafal akaun T tu..buat banyak2 latihan sampai muntah.akhirnya alhamdulillah A jugak.


ble masok form4 kan kena pilih aliran yg kita ske.tme tu rasa cam nak jadi doktor so mmg da decide nk amk kelas sains tulen.tapi..sebab result pmr saya cuma 5A's je n da wat mak ayah kecewa jadi saya terpaksa akur dengan keputusan parent utk tukar skola.


di sekolah baru,saya masih menanam impian tuk berada di kelas sains tulen.namun hampa yg dapat..oleh kerana sekolah itu baru dibuka n spm pn baru sekali jadik sekolah kekurangan guru biologi n fizik.tapi ada sorang cikgu kimia ni sanggup ajar fizik jadi tinggal cikgu bio je xde.akhirnya pihak skola wat keputusan supaya subjek bio digantikan dengan subjek prinsip perakaunan.ko taw tak perasaan saya dikala itu??remuk redam..kenapa mesti subjek yg saya xske tu akan muncul dalam idop ini kembali??balik skola..terus ngamok2 kat ayah cakap nak tuka skola.tapi ayah tak bagi n beri nasihat kepada saya supaya mencuba!!


yaa..xsalah utk mencuba..tapi amat perit pada permulaannya.mgu pertama belajar still xpaham.ok fine saya still mencuba walaupon terpaksa campak buku akaun di merata2 tempat, menangis setiap kali cuba wat soklan akaun..fed up toksah cakap laa..namun berkat usaha n xpernah putus asa akhirnya saya dapat pick up subjek ni.


sebab da terlalu chenta ngn 'akaun'ni, saya memilih akaun jgk semasa belajar di Kolej Matrikulasi Perlis.di situ saya lebih banyak belajar..dekat uum pn saya still memilih akaun sebagai jurusan saya..tapi ble belajar kt u sebenarnya akaun menjadi dabel tripel susah ko taw...maybe rasa shock sebab kena belajar fully BI n saya memang sedar my weaknesses iaitu ENglish..alhamdulillah selama 3taun disana saya banyak improve english.walaupon bi tahap SPM pn xpela..saya tme..alhamdulillah walaupon xhebat sangat cam org lain tapi saya ley mengekalkan CGPA 3 point sumting..sgt susa utk menten ok!!especially owg yg bengong bi cm saya..
ni bkn cgpa sy..hanya hiasan semateee..hee


so,conclusionnye..english sgt la penting dlm kehidupan sorg studen..whether ko ske or x,ko kena improve ur english..





Wednesday, 2 November 2011

weekend yg besshh bersama mereka part 1

assalamualaikum readers!


sempena menyambut kedatangan kwn2 saya = jula n fizah, ktowg tlh pergi ke kangar (dkt ngn JPJ) kira2 2minggu lepas utk menikmati steamboat.haha nmpk sgt sy mls update blog an an walaupon sy mmg byk sgt waktu senggang dlm masa 2mgu ni..wakaka~


ok kedai yg ktowg g mkn ni simple jerr..tp at 1st saya bayang yg tah pape..yela memandangkan nk g mkn steamboat so,saya bygkan dok tepi laut smbil masak2 mknn laut such as sotong ke,udang ke n yg seangkatan dgn nye..ok,actually saya sdkt kcwa la..sbb ingat boley mkn steamboat btol2 tp ktowg cma mkn daging,ayam,fishball,hotdog n etc..walaupon begitu,saya n kgkawan still enjoyed it..
jeng..jeng..jeng..ni la steamboat yg dimksudkan!



konsep mkn kt kedai ni senang..ko amek la pape pon,byk mn pon..byrn stil RM10..tp kalo xabes kena la charge 2x ganda okeh!!so,utk tidak mahu dikenakan byrn lbh,ktowg force ourselves utk mkn smpai licin..cket pon tak tinggal..hakhak~



hopefully..fiza n jula berpuas aty ngn lynn ktowg yg xseberapa..wlpon byk bnda yg berlaku dlm beberapa hari tu..tapi harap dorg epy..actually,dorg berdua ni lain course ngn sy..dorg amek business admin..n da abes praktikal..so,dorg dtg htr report..
di sebelah kanan saya ialah fiza,n kiri jula!!





Monday, 31 October 2011

piala m'sia=nogori vs ganu!

assalamualaikum readers!


yeay yeay! nismilan monang! hobin jang hobin!! hobin jang hobin!!
ceh ceh..budget cm fanatik nk mampoih kt pasukan nogoghee ni..buwek2 la jadik fanatik yoo..hee~padahal ada sebab nape sy minat gler ngn pasukan neh..hikhik~sobab nyo..saya minat nk mmpos ngn c kembar aidil zafuan n zaquan adha..since skola menengah ag..memula maybe sbb terkena culture shock oleh kgkwn..aaa..eehh kwn plak yg disalahkan..pdhl dri sndri yg tertarik ngn dorg..hakhak..walaupon dorg masing2 da kawen,tp sy stil minat nak mampos okeh! ni baru la dikatakan peminat sejati ye dak??


henchemmnyeee depaa..


tapi saya agak kecewa coz mlm smlm dorg xbape nk menyerlah ngat..aidil zafuan siap dapat kad kunin ag..manakala zaquan adha jadik simpanan yoo..huhu..yg menyerlah cuma Hai O (hairudin omar), syukor adan n s.kunanlan(btoi ke dak eja xtaw??


pape pown tahniah kepada pasukan nismilan sbb dpt score last minit..membuweek kn adekku yg majuk nk tdo terus tak jadik..hoho..n pesanan wat Hai O,len kali pokcik jgn tanduk bola guna kepalamu yg licin tu taw..sepak bola yee..baru la masok goal..hikhik~


p/s: cyes xjadik ayat nogori aku! yela..owg kedah la katakan..=)



Monday, 17 October 2011

buat tayunk ku..

adakah kamoo akn bc blog saya ni wahai cygku nurul hidayah binti ab rahman??=)

kerana..ini adalah coretan khas buatmu..

cygku..

kamoo sj yg memahami diriku..
sory sgt sbb tadi ckp kamo xmemahami diri ini..
mungkin sbb tadi kte xsependapat..
ko berpihak pada dia..
kami sdey n nanges..=(


ko sajalah  tmpt km ngadu..sume mslh especially dlm percintaan..=)
even dr dlu lg kita salu bertukar2 cte..berkongsi mslh..
yaa..tiada rahsia di antara kita..

ko salu ckp..'safarin..kamo jgn ske cengeng'
ko ske kutuk2 km ni childish..mcm dak tadika..hehe
ko ckp km degil..ble apa yg km nk xdpt..
tapi ko ckp km lembut aty..
tapi susa 2k maafkn owg lain..
n susa minta maaf..
sbb dlu kalo kte gado,km xkn mnta maaf..
kte trus baik cmtu je..
ko je asyik mnta maaf..hehe..klaka~ 

cik yaya cyg..
ketahuilah..kami msh safarin yg ko knl dlu..
safarin xpenah berubah
masih lg kuat cengeng,childish,degil n ske bersendiri
bezanya..
safarin skg harus berpura2 tabah..menahan rasa aty sendiri..
tiada kamoo di sisi utk menemani..
safarinn skg tidak lagi nanges di dpn kwn2..
safarinn skg byk berpura2 dr tunjuk rasa aty yg sbnr..
berpura2 epy walaupun hakikatnye x..


cik yaya..i need u!




Sunday, 2 October 2011

kaki jalan..

assalamualaikum readers..


apakah itu kaki jalan??yup..definitely fungsi kaki adalah untuk jalan,lari n bergerak ke sana sini..
ok kaki jalan yg saya maksudkan di sini ialah suka berjalan2..means di sini bukan sj suka suki berjalan dlm bilik or tawaf blok tp kua sana sini utk menikmati alam semesta yg indah lagi permai ini..cewah~hee


actually, saya sgt2 la suka berjalan2..n kawan2 yg close ngn saya mmg taw org yg layak di ajak outing ialah safarina = ME!!..cyesly,pasti tak tolak EXCEPT bcoz of 2 important reasons:


  1. family matters example mak call suh blk uma..for ur info saya mmg sorg anak yg solehah..=)
  2. my LOVE ajak g dating..ohoho..ni sgt la imprtant in entire of my life..cehceh
other than above reasons, saya pasti tak tolak even though asaimen berlambak2..or exam(tp tme exam xde owg nk ajak jalan plak) n walaupon kaki bengkak..as long as boley berjalan lagi saya pasti on je..walaupon duit tgl 50 hengget dlm bank ttp nk jalan..faktor utama yg membolehkan saya ada habit sebegini myb adalah disebabkan maksud disebalik nama SAFARINA=perjalanan kami..kalo korg xcaya bc la tafsir Al-Quran..juz bpe tak hengat daa..hehe..

so far,tmpt yg da bosan utk berjalan2 ialah CHANGLUN, JITRA n ALOR SETAR..penang of coz lom bosan lg..hikhik..

ok tmpt yg saya NAK pergi sangat skg ni ialah LANGKAWI, CAMERON HIGHLAND, GENTING HIGHLAND..
tp tah ble boley pergi ni..=(

p/s:kwn2 uum ku skalian...yok kte g langkawi nak??kami bc kt uum kini ada trip p langkawi 13,14,15hb oct(1st trip) n 2nd trip = 20,21 n 22hb oct..yok yok yok..

trimas 4 reading this nonsense entry..=)

Saturday, 24 September 2011

the carnival sg petani..



hai kengkawanku sume..
taun lepas pada 9.10.2010(sari b4 angkasawan negara kawen) saya n kengkawan suda pn pegi ke carnival sg petani. cyesly, ia merupakan saat2 yg paling bes la dlm idop 4eva..mmg xkn dilupakan kecuali la nyanyok..hoho.

 planning tersebut totally dari my LoVE n his friends(sume dak usm).jadi ktowg sebagai awek2 ni ikut jela yek..(ktowg bernam=3couples)tapi disebabkan planning tu lah saya dapat mengenali kawan yg shame cos kt uum ni..yela,studen accounting kt uum ni kn ramai..so,mmg xdapat nk kenal sume orang.nama kawan saya ni ialah rin.sangat suka la kawan ngn dia walaupon usia perkenalan ktowg xsmpai staun lg..

ok sari b4 g carnival tu,saya n rin terpaksa tdo kt usm bcoz yg len sume dak usm n sbb sng cket nk gerak nanti.kat sana saya dapat kenal awek kawan my LOVE iaitu dayah.senior ktowg..ko taw dia tersangat la baik n lemah lembut..kalo saya jadi laki myb tertangkap cintan kot..hehe..ktowg tumpang tdo blk dia la..malam tu ktowg g tgk wayang n lepak2 kt pantai jap..mmg 1st time la dlm idop tgk wayang malam2..tapi ktowg tgk beramai2 k!!dun misunderstood..balik dalam kol2pagi kot.

esoknye ktowg gerak dalam pkol 10 kot..tapi tak g terus kt carnival tu..singgah jap kt uma kawan my LOVE,cipun..dia senior ktowg taw!!umah dia kat area sg petani je..asalnye ktowg nk masak kt uma dia.tapi mak dia da masak sume daa..malu jgk sbnrnye ble g uma owg makan je..tapi mak cipun ni mmg sporting gle babeng r..kalo la bakal mak mertua say camtu kn best..hehe..

dalam kol 12 bru ktowg gerak ke carnival..tme tu tak ramai owg lagi..bayaran masok rm25 per person..wat??cyes mahal nk mampos..tapi disebabkan tak g salu,xpe pejam mata jela..huhu..tapi kalo korang nak mura,g la hari selasa..cuma rm10 je(dulu la..skg tatau)..

kt carnival ni satu je yg xpuas hati..air da la bau klorin,pastu cam kotor cket..yg len so far ok la..sume benda ktowg try taw except de la 1 papan gelongsor ni,pmpuan pakai tudung tokley nek..so,kalo nak nek jgk kna free hair la..so,ktowg xnaek la..

ini adalah antara aktiviti yg km try..
tobat tamo nek daa..





maaf ini bukan saya..gambar hiasan semata..



hopefully,lepas2 ni saya boleh pergi ke tempat2 yg lebih menarik lg bersama kgkawan,my love or my family..

**pictures totally by google..ritu xsmpat amek gambar sbb terlalu sonok..hehe.


Sunday, 11 September 2011

fasilitator part 2

assalamualaikum!!


hai sume..kini saya sudaa berada di bumi sintok terchenta..harini merupakan hari 1st saya g kuliah.tapi malangnye lecturer2 malas nk masok kuliah sbb still dlm minggu adrop.so, ini lah strategi lecturer yang menayakan student!!aiyoo..


ok taun ni saya dajadi super duper senior..tapi malang tidak berbau,orang stil kompius hengat saya ni junior sem 1..adeh..cmne nak bagi nampak matured cket eh??baru je rasa nak bangga da jadi super senior..


teringat plak time jadi fasi 2 bulan yg lepas..asyik2 owg ckp mcm drjh 6..kalo korang nak taw,skg dak drjh 6 beso2 tawuk!!n baligh pon awal..xpaham btol..emm maybe dorang nye tahap kesuburan terlebih mungkin..tak pon sebab hormon terlebih..hakhak~(gelak jahat)


ok seperti yg dijanjikan saya nak share gambo2 sepanjang saya jadi fasi..


adek2 ku..
ktowang sangat garang okeh..
adek ni kena denda cium tiang..hakhak~

aktiviti:laluan buta..
aktiviti: titian hasrat

aktiviti:solat n ceramah di surau (oleh ust nukman..haha)

aktiviti: mencipta logo(logo tu mcm broken heart je..haha)

aktiviti: menara impian (dorg tau KLCC je)

aktiviti:muhasabah diri(berkesan nampaknye..tgk,penghulu pon nangis..=P)

larian 1 Malaysia!!(posing jugak)

K.A.M.I


mkn wt kali terakhir
inilah gaya sorang fasi..keh3~
sebenarnye banyak lagi gambar2 sepanjang saya menjadi fasi di skks..tapi ini je yg termampu..

p/s : gud luck for adek2ku yg bakal menghadapi UPSR starting from tomorrow 13 sept til 15 sept..try your best!!



practical joke~

I can't find a good reason
To stop this affection I have
This feeling is too complicated,
I'm sorry, I can't explain it



I believe the meaning of this love
Is that miracles have a few possibilities of happening
Maybe the pure and gentle wind will blow in good news





Everything requires fresh experience, and contains risks
Please tell me how to make it to the end
Nobody understands, unlike me and the stranger I'm in love with





I think I will begin to miss you
Though I just saw you a moment ago
I suspect that this unusual meeting is only a practical joke





I think I will slowly continue to like you
Because I have the courage to love
I've sunk myself into the practical joke you've played
The practical joke you've played














Friday, 9 September 2011

azam untuk sem terakhir!!

assalamualaikum semua!!

harini merupakan hari terakhir saya berada di rumah selepas 3bulan lebih bercuti..
hhhmmmm apakah perasaan saya dikala ini??

  • mestila ase sedih nak tinggalkan family..
  • kekadang ase epy nak jumpa kgkawan yg tercayunk
  • MALAS nk belajo..lecehnye nk g kuliah..
ok nak masuk sem baru mestila kena ada azam baru kan??hehe..

AZAM SEM BARU
  • saya berjanji dengan diri sendiri bahawasanya saya da tanak study awal2!!bazir karen je..setelah membuat research terhadap diri sendiri,study last minit lebih memberi result yg hebat..hakhak..(myself only)
  • mesti tgk tv banyak2 utk menghiburkan hati..
  • Qada' balik cte korea yg selama ini tertinggal..
  • tdo absolutely mesti kne ckupkan..(mmg tiap2 sem tdo ckup..terlebih mungkin)=P
azam2 diatas mmg akan melingkupkan lagi result ade la kan..haha..takpe2 idop mesti mau epy,freedom..wat la sesuka aty..asalkan engko bahagia!!

p/s:bagaimana pula dengan azam sem baru kawan2??hmmm..