iklan..

Friday, 7 June 2013

hard life part 2


Salam..

Bertemu lagi selepas sebulan menyepikan diri.sekarang saya sudah berada di bumi Shah Alam n now saya berada di rumah sewa baru.hehe..dahsyat an dalam masa sebulan je perubahan demi perubahan berlaku.hoho..actually b4 ni saya tinggal di Seksyen 2.emm penah dengar gak area umah tu berhantu..yes cerita tu betul kot sebab nye housemates pon ada cite camtu gak.yang bestnye umah sewa saya tu agak dekat ngan umah yang dikatakan berhantooo tu..tapi alhamdulillah selama hampir 3minggu menyewa kat sana xdela kena kaco ke ape..

Ok back to my old story about hard life.yes definitely,kalo nak dicomparekan dengan company sekarang memang jauh bezanya dari segi kerja n tahap ke-pressure-an nye.kalo dekat company lama bos masuk je dah pressure..haha..but now bos ada ke xde ke sama je..

Tapi as I told before, company dulu xdela buruk manjang.kadang2 best gak sebab staff BEST!again staff je yg best.

xcaya tengok gambar ni

Kenangan mengaudit company Pengurusan Aset Air Berhad..miss them.



N before saya berhenti kerja,saya dapat hadiah ini...dari mereka...tadaaaa..

yup..kunin is my feveret kaler..hoho



So,tamatlah sudah story mory berkaitan dengan Saifudin & Co...kenangan di sana xkan dilupakan..my 1st job la katakan...

thats all.



Thursday, 2 May 2013

hard life part 1




Salam dan salam sejahtera..

tajuk macam gempak je..padahal xdela 'HARD' sgt pon..

Esok 3 Mei 2013 merupakan hari terakhir saya berkhidmat di Saifudin & Co.yeay..inilah hari,waktu,jam,minit,saat yg ditunggu2 selama ni.Selama 5 bulan ni banyak yg saya pelajari dan banyak pengalaman yg ditimba.dari sebesar2 zarah sampai sebesar2 gajah..ayat apakah ini) em..pasal akaun ofkos lew..pasal excel,pasal perangai staf2 yg pelbagai ragam..em ditambah dengan perangai bos yg teettttt plus scary abes.perghhh memang experience yg sangat berguna.

Seriously, dalam hidup ni ada pro n con yg tersendiri.kalo kerja xpressure mesti staff xbes or bos scary,kalo kerja pressure mesti staff ok..sekepala..boleh hang out together2..boleh ngumpat2 o gosip2 kosong..memang adil kan dunia ni.

Actually,sume staf SnCo best2..kitowang boleh hang out together,makan reramai..ley bergurau senda..sebab sumenya boleh dikatakan sebaya..serius hepi.tapi tula yg xberapa nak epy sbb bos n kerja..sekarang ni memang kitowang kekurangan ketiadaan senior utk kitorang refer. buat je kerja ikut ska ati.bila bos review terus kena maki.huk..sadis gila rasa.cukup la 2minggu sy bertahan kena maki dengan bos.sampai 1 tahap xrasa pape lepas dengar makian tu..hoho..percayalah dengan makian n kemarahan bos tu memang wat sy tabah.tapi mula2 memang la rasa 'sentap mak nak'..haha..sabo jela..so sesape yg xtahan,takut,cuak bila kena marah o maki ngn bos anda,sila jangan simpan dalam ati..biaselaaaa..jangan takut untuk kena marah.sebab 'dimarah'n 'dimaki' tu akan wat kita lebih kuat menghadapi dugaan yg mendatang.InsyaAllah.

err..ada x auditor mengaudit fs sambil berdiri???(kekonon wat keje letew)


meja auditor yang sebok..sebok apakah???

Auditor yg tak cukup tido sih..peak period kot..(kenangan di PAAB)







P/s:Hard life part 2 bakal menyusul dengan entry bergamba..

Sunday, 28 April 2013

long time..

Assalamualikum..

wah serius lama sangat tak update blog..nak kata busy,ye busy gak..nak kata takde masa tipu lah..cuma xde mood nak update.

so far xdela cite menarik yang dapat diceritakan..cuma sekarang ni tengah counting the days utk blah dari Saifudin & Co.emm alasannya sangat lah senang..tak tahan.tapi kalo time interview mmg alasan ni xbagus la..hehe..mesti punya bagi alasan cliche..get more experience at new environment bla bla bla..klakar..mesti interviewer dapat detect ayat cliche ku itu..kihkih..

ok lepas blah dari SnCo tak beerti saya akan menganggur kembali.nope!mesti la da dapat kerja baru.tapi kat shah alam..jaoo nye dari KL..sedih memang sedih nak tinggalkan housemate2 aka member2ku since universiti lagi..position yg bakal saya sandang ialah 'account executive' pegghhh dengar cam best je..padahal gaji sama je cam skrg..cuma tak nak involve dah dengan audit..penat kot.

hopefully..everything will be ok..amin..

Tuesday, 18 December 2012

Finally!!!

Assalamualaikum...

walaupun mata dah mengantuk sangat tahap maksimum,tapi still nak update blog..sebab nak cite a gud news..

Alhamdulillah..finally Allah dah memakbulkan doaku..sekarang sy sudah jadik org kay-el uollzz..akhirnya rezkiku btol2 di bidang yg paling sy benci tme universiti dulu..serius tak sangka ley terjun ke dunia audit..
I had no choice..mesti tempuhi bidang yg mencabar n stress ini utk melangkah lebih jauh..acewah ayat xley blah kn..tapi btol la sy ckp tu...bukan senang utk senang dan bukan susah untuk susah..harus sacrifice byk benda utk memperoleh sesuatu yg diingini..

I start my 1st job at Saifudin & co..staf sume best,tapi bos xberapa nak bes..haha..bosss mana yg best ce habaq mai kt ceq..redha jela yep!

Sekarang sy dah pandai naik LRT taw..ada sesape nk heran ke..hahaha..psss tapi kan cam nak tergelak je bila pegi audit kt tempat client n dorang cakap ktowg auditor..tetiba terdetik bangga n quite weird di situ..n in the same time fikiran melayang kepada cita2 asalku! n I just realize that..........oh noeeee dis is not my truely ambition...hukhukhuk..tapi itulah pekerjaanku sekarang..uwaaaa

p/s:tapi dah kerja seminggu ni rasa best lak wat audit..perasaan apakah ini????????

Tuesday, 6 November 2012

23..bukan untuk mengejar cinta tapi cita2..

Assalamualaikum..

kalau orang lain tulis blog time dorang epy,tapi sy suka nuleh blog time stress..

ok personally,bila dah berumo 23 ni sy rasa perasaan nak bercintan cintun ni kureeeeng cket.mybe I already find one.tapi tu pon tak sure sebab jodoh di tangan Allah kan.bercinta bagai nak rak pon,kalo dia bukan diciptakan untukku cewaaah so makanya bukan jugak la kn.maybe ada yg lebih baik.who knows..tapi kalo dia jodohku alhamdulillah..pembaziran yg telah dibuat bertahun2 lamanya berbaloi..yela pembaziran le abes duit beli topup,beli hadiah besday,tambang nak g dating,belanja,tgk wayang lagi sume tu kena kira okeh..wah kalo tak bercinta mesti duit saya sudah berkepuk2 sekarang..wahaha..


serius sekarang dalam fikiran cuma fikir kerjaya..kerja yg lagu mana yg bakal sy dapat.mampukah sy untuk bekerja sedangkan experience dlm accounting kurenng...huh..penat hari2 asyik memikirkan masa depan yg tah cerah or gelap.setiap hari berdoa yg terbaik untuk diri sendiri.berusaha setakat mampu.

interview......sy amek je nasihat dari kawan supaya pergi setiap interview.bila pergi banyak interview,kita akan lebih yakin dan boleh expect soalan apa yg bakal ditanya.just prepared urself.n secara tak langsung dapat hilangkan rasa neves tu.so sekarang ni asek turun naik KL pon selagi duit ada,sy belasah je.n kadang2 balik dr interview down n giveup.takpe yang penting kena cekalkan hati dan tak putus2 berusaha sampai berjaya.

cinta...datang dan pergi..kadang2 sy fobia bila dengar kawan2 sendiri putus cinta padahal dah dekat 7 tahun bercinta..cuba bayangkan..sepatutnya bila relationship yg dibina sebegini lama pasangan akan sesama faham antara 1 sama lain.ni tak ada je pihak sana ambik kesempatan bina hubungan yg lain.rasa membazir lak couple lelama but end up pasangan curang.saya harap benda ni tak berlaku pada sy.tapi kalo ditakdirkan,sy xley nak cakap apa..redha tanpa rela boleh ke cmtu?hehe

bagi sy sekarang masanya untuk mengejar cita2....balas budi mak ayh walaupon memang takkan terbalas pon.at least dapat membahagiakan mereka.enough for me..cinta juga penting..tapi berpada2 lah.yg penting selalu ingat bahawa Allah telah tentukan yg terbaik bagi setiap hambaNya.berusaha dan bertawakal kepadaNya.insyaAllah kejayaan dan kebahagiaan adalah milik kita.amin.

Wednesday, 17 October 2012

mencari hala tuju hidup.....

Assalamualaikum..

saya sekarang dilanda kekacauan hati dan minda dek kerana memikirkan hala tuju hidup.Walaupon saya degree holder of accounting tapi still tak taw nak pilih kerjaya yg cmna.kadang2 hati ni mcm berbelah bagi samada nak sambung blaja atau kerja.

ok saya bukanlah sorang yg choosy sgt pasal nk pilih kerjaya.tapi disebabkan weakness yg terbesar iaitu tak fluent english tu yg lack of confidence tu.kalo apply kerja je msti 1st choice ushar dulu company yg main language dia bahasa melayu.tapi mana ada oii..except kalo audit firm melayu.tapi masalahnya sekarang ni saya ni kalo ley taknak kerja yg relate ngn audit.serius weyh kadang2 sy rasa sy ni memilih n banyak sangat prinsip dats y sampai sekarang still xde kerja.cari kerja plak dekat2 umah je.dah la umah sy ni hulu giler..kerja pon for sure susah nak dapat.n sy cuma akn pergi jauh kalo dpt kerja gov.bukan sy xdapat interview.ada jeeee..tapi kalo yg call tu cina yg speking cair nk mampos memang saya tolak.abes cmna nak dapat?huhu.

bulan lepas for the 1st time sy dapat interview kt kilang kt area Kuala Ketil,Kedah.kira dekat r ngn umah.1st time g interview rasa mcm diri ni bukan degree holder,broken gler kot english dek kerana nervous. sy memang tak dapat nk control neves dalam diri..memang mula2 speking hancuss kot..tapi lepas 10 min ckp omputeh lancar cket r.sy bersyuko gak dapat praktikal kt international company sbb ley la speking cket2.kalo nak compare kn sy time study dlu ngn sy lepas abes prktikal kira skrg ok la..dulu time blaja lg worse kot sampai xley speking langsung kalo xde text kt tangan.so,walaupon org len judge sy stil lack of english communication,tapi sy dapat kepuasan diri n perlu mengaku sy da maju sikit.

saya masih berperang dengan diri sendiri..mak nak suruh sambung amek DPLI.kira mak suka sy jadi cikgu.tapi saya xminat jadi cikgu..ayah lak suruh sy sambung master.saya ada gak r keinginan ke arah tu..tapi pada masa yg sama sy nak gak kerja dulu tolong mak ayh.sy kalo boleh nak kerja government.itu keinginan dan impian wat masa sekarang.

apa2 pon isnin ni penentuan...hopefully Allah permudahkan segalanya.Hanya Dia yg tahu dan Dia lah perancang yg terbaik.mungkin ada hikmah disebalik kesusahan sy sekarang.cuma xtaw lagi hikmah yg cmna yg sy bakal dapat.sy akan terus berusaha..insyaAllah.


Sunday, 14 October 2012

entry rindu kt seseorang.............

Assalamualaikum...

jangan salah faham lak sebenarnya entry ni khas ditujukan kepada housemate sy merangkap akak kesayangan..siapakah gerangan yg buat hatiku diselebungi kerinduan itu???tak lain dan tak bukan jeng jeng....................................

taraaaaa..ni lah dia..my cuties kak saadiatul mahfuzah....aka kak fuzah..


cyesly sy bersyuko sgt dpt sewa umah kt Desa Universiti,sungai dua penang sbb ditemukan dgn housemate2 yg baik2 especially kak fuzah.ok apa yg membuatkan sy rasa kak fuzah ni begitu istimewa sgt mungkin disebabkan dia sorang yg matang, suka bagi nasihat dan motivasi kat saya..then,di saat sy susah n memerlukan teman utk luahkan rasa hati yg terpendam,dia selalu ada.yg paling penting sebab kitowang sekepala..kaki jalan,kaki makan laksa,ayaq tebu,speaking kedah piowww2 punya.so rasa tak kekok la.

tapi sekarang sy da jaooo terpisah dengan kakfuzah..sebabnya sy dah tak tinggal di sana lagi since 22 September lps..huhu..mak panggil balik dok umah jadi maid tak berbayar..huhu.tapi pengalaman idop di penang bersama kakfuzah n housemate2 yg lain mmg suatu pengalaman n memori yg indah actually.pengalaman yg membuatkan sy makin matang n tabah dalam kehidupan yg penuh dgn pancaroba ni..auuuwww ayat xley blah..hehe..

serius rindu sgt kt kak fuzah...rindu nak g pasar malam,queensbay,Bukit Jambul,tesco sesama..kan best kalo sy dpt stay sana terus dalam erti kata lain sy dapat sambung tempat praktikal dulu...huk bila difikirkan janji yg dibuat oleh mereka2 itu rasa macam nak hapuskan semua memori2 indah tme praktikal.tapi apa guna nak dendam bagai..tak dapat sesen pon..InsyaAllah rezeki ada di mana2..n Allah dah tentukan yg terbaik untuk hambaNya.ok da lari topik ni...

kepada kakfuza yg mungkin takkan baca blog ina ni,diharapkan semoga kakfuzah dapat housemate yg terbaik..semoga kakfuzah dapat habiskan master dgn sempurna.InsyaAllah konvo kakfuzah ina p..hehe

akhir kata lebiu so much.....